2024. május 2. - Zsigmond

Domán a dizájnkirály

Rendkívül szép sikert aratott a huszonkét éves Domán Rajmund magyar egyetemista a világ egyik legnagyobb vegyipari cége, a Henkel formatervezési versenyén: a nemzetközi zsűri a magyar pályázó KotyoGO nevű kávéfőzőjét találta a legalkalmasabbnak a Henkel A
2007. október 30. kedd 20:01 - Hírextra
Az eredményt kedden hirdették ki az osztrák fővárosban, a díjátadást külön ünnepség keretében estére tervezték a Wagner Werk-Museumban.

A bécsi székhelyű Henkel Central Eastern Europe 2002-ben hozta létre a Henkel Art.Awardot azzal a szándékkal, hogy a kitüntetéssel támogassa a művészetet azokban az országokban, ahol a világcég jelen van. Az idén hatodik alkalommal hirdették meg a pályázatot, ezúttal ipari formatervezés kategóriában.

A nyertes hétezer euró (1,75 millió forint) pénzjutalomban részesül, és támogatást kap egy, a hazájában nyíló kiállítás megrendezéséhez.

A zsűri szerint Domán Rajmund kávéfőzője minden tekintetben meggyőző volt, az ötlettől a megformáláson át egészen a tálalásig.

A fiatal, miskolci születésű formatervező az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy természetesen nagy boldogsággal tölti el a zsűri döntése, hiszen rangos versenyben kellett megállnia a helyét. Mint fogalmazott, önmagában már az is öröm számára, hogy a pályázatnak köszönhetően KotyoGÓ-ja széles nyilvánosságot kapott, és találmányával sikerült kilépnie az egyetem zárt falai közül. "Jóleső érzéssel tölt el az a tudat, hogy nem csupán magamnak és a tanáromnak terveztem" - mondta. Mivel még csak pályája elején tart, a sikeres szereplés érthető módon jelentős ösztönzést ad neki.
Az itthon is meghirdetett művészeti díjra június közepéig lehetett jelentkezni. A magyar zsűri öt honi pályázó munkáit ajánlotta a nemzetközi mezőnybe, köztük Domán Rajmundét, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervezés szakos hallgatójáét.

Bécsbe végül is összesen 151 pályázat érkezett a részt vevő 28 országból. A döntőbe a magyar pályázón kívül egy szerb, egy szlovák, egy szlovén és egy észt formatervező került be. November 15-től pályamunkáikból kiállítás nyílik a bécsi Galeria ArtPoint kiállító teremben.

A kotyoGÓ-hoz az inspirációt a Szarvasi Vas- és Fémipari Rt. modernizációs pályázati kiírása adta: miért is kellene az embernek otthonától távol lemondania a kotyogós kávé ízéről? Így született meg a főző "mobil", kotyoGÓ-ra keresztelt változata. A jól ismert mechanizmus szerint az aljába kell a vizet önteni, rá kerül a szűrőbe töltött kávé, majd a felső részt rácsavarozva a készülék máris a kempingfőzőre helyezhető. Ha kész az ital, rá kell borítani a pohárrészt, majd megfordítva a szerkezetet a kávé biztonságosan belefolyik a pohárba. Ha kihűlt, a kotyoGO ismét könnyen elfér egy zsebben vagy a hátizsákban (a zsűri külön utalt rá: olyan használati tárgyról van szó, amely kielégíti a hivatásos hegymászók igényét is...). A tíz centiméteres kávéfőző henger alakú, hagyományos alumíniumból készül, a középső része - ahol megfogható - pedig hőálló anyagból van.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását