2024. április 20. - Tivadar

Bevetésre készek a kenusok

Jó és aggasztó hírek egyaránt elhangzottak a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi, pekingi egyeztetésén, amelyen a hazai sikersportág, a kajak-kenu vezetői számoltak be a felkészülésről. Egy biztos: a kenusok harcra készek!
2007. október 30. kedd 20:28 - Hírextra
A MOB tájékoztatójából kiderül: elöljáróban Molnár Zoltán MOB-igazgató gratulált ahhoz, hogy a szövetségnek (MKKSZ) sikerült "tisztességes, jó megoldást találnia" az elmúlt hónapok slágertémájában, a Janics Natasa és Fábiánné Rozsnyói Katalin közötti nézeteltérésben.

Schmidt Gábor MKKSZ-főtitkár röviden elmondta: immáron minden percüket az köti le, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket garantálják az ötkarikás felkészüléshez. Jelezte: igen fontos volt, hogy a válogatott részt vehetett Pekingben az augusztusi előolimpián.

"Bár eleinte a versenyzők és az edzők is pokolba kívánták ezt az egész utat, ám a második naptól fogva már mondogatták, hogy mégiscsak el kellett ide jönni, átélni mindazt, ami az olimpián vár majd rájuk, mert ez tényleg nem hasonlítható semmihez" - fogalmazott.

Hozzátette: a MOB illetékesei által lefoglalt szállás - egy ötcsillagos hotel a pályától 500 méterre - minden igényt kielégít, és itt az étkezés is megfelelő, ellentétben a Nancsingban (Nanjingban) sorra kerülő akklimatizációs edzőtáborban várhatóval, ezért oda saját szakácsot fog vinni a delegáció. A szövetség külön technikai igazgatót foglalkoztat a hajószállítás koordinálására.

Sztaics István jelezte: egy garnitúra hajót kivittek az előolimpiára, azt ott is hagyták egy tárolóban, "azaz hajó nélkül biztosan nem maradunk", ám komoly előkészítést igényel a jövőre kiszállítandó eszközök mozgatása Nancsing és Peking között.

Ami a szakmai munkát illeti, Angyal Zoltán szövetségi kapitány a kiváló eredmények ellenére "a belső konfliktusok és feszültségek miatt rendkívül nehéz évnek" minősítette a 2007-est, ettől függetlenül úgy vélte, "egészséges vitákkal" megoldható minden apróbb-nagyobb konfliktus. "Ami viszont nem oldható meg, hogy olyan kolléga távozott, akinek a munkájára nagyon számítottunk" - utalt az olimpiai és világbajnokok sorát irányító Séra Miklós múlt heti halálára. A kiváló szakembert pótolni aligha lehet, mindazonáltal a szövetség igyekezett megfelelő szakmai hátteret adni az eltávozott mester tanítványainak.

A válogatási elvekről szólva Angyal kiemelte, hogy a sikerek letéteményeseinek számító klasszisok nem a húszévesek generációjának tagjai, ezért a terhelhetőségük behatárolt: "ezen okból próbáltam kedvezményeket adni nekik, ne legyenek túlhajszolva." Ezzel arra utalt, hogy a világbajnoki címvédő egységek úgynevezett védettséget élveznek, azaz ha a júniusi, szegedi Világkupán megfelelő helyen végeznek, már pekingi indulók.

A jó felkészülés mellett fontos cél, hogy az olimpiára szintén kvalifikáló májusi, milánói Európa-bajnokságon egyes számokban további kvótákat szerezzenek a legjobbak, ez könnyebbé tenné a válogatást is.

Schmidt Gábor arról is szólt, hogy az eddig elhanyagolt szlalom-szakágba is igyekeznek életet lehelni: az idei világbajnokságra már küldtek csapatot és jövőre megkísérlik a kvalifikációt, mert ahogy fogalmazott "luxus, hogy négy olimpiai számot eddig rendre veszni hagytunk."

Eddig a kajak-kenusoknak sem sikerült egy minden részterületet felügyelő orvosi csapatot összehozniuk, a helyzet pedig tovább súlyosbodhat november elsejétől, mert mint Molnár Zoltán bejelentette, a Sportkórház adósságai miatt az intézményhez kirendelt kincstári biztos rendeleti úton tiltotta meg, hogy a válogatott keretorvosok zömét adó OSEI-munkatársak munkaidőben tartsanak az olimpiai csapatokkal világversenyekre és edzőtáborokba. Az orvosok ezentúl ezt vagy szabadságuk terhére vagy fizetés nélküli szabadság keretében tehetik meg, ami végveszélybe sodorhatja a magyar olimpiai csapat sportegészségügyi ellátását.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását