2024. április 17. - Rudolf

Az önkéntes egészségpénztárak szeretnének megjelenni

Szakmai szereplőként kívánnak megjelenni az önkéntes egészségpénztárak a pénzügyi befektetők mellett a kötelező egészségbiztosítási rendszerben - hangzott el a Stabilitás Pénztárszövetség és az Országos Egészségpénztárak Szövetsége által tartott keddi saj
2007. október 30. kedd 18:08 - Hírextra

Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a tíz éve működő önkéntes egészségpénztárak komoly szakmai háttérrel rendelkeznek, és ezzel a szakértői tudással élni kell az alakuló új biztosítási rendszerben.

Lehoczky László, az MKB Egészségpénztár IT elnöke, a Stabilitás Pénztárszövetség tagja hozzátette: az egészségpénztárak nagy gyakorlatot szereztek a változásokhoz történő alkalmazkodásban. Mint mondta, az elkövetkező évtizedben mindenképpen növekedni fog a magánfinanszírozás az egészségügyben, így növekszik a kiegészítő biztosítások szerepe is, ezen belül megnő az önkéntes egészségpénztárak szerepe is.

A szakmai munkát említve utalt arra, hogy a már működő önkéntes egészségpénztárak minden tagjuk után folyószámlát vezetnek, és csak számla ellenében fizetik ki a különböző szolgáltatásokat, szerződnek és elszámolnak egészségügyi szolgáltatókkal.

Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár ügyvezető igazgatója szerint a kiegészítő pénztáraknak nagyon fontos szerepük lehet a reformfolyamatban, de csak a kötelező biztosítás megalkotása után. Ő is osztotta azt a véleményt, hogy a lakossági magánkiadások növekedni fognak az elkövetkező években, és a kockázatcsökkenésnek két módja lehet. Az egyik a biztosítás, a másik az előtakarékosság.
Váradi Péter szerint a jelenlegi adókörnyezetnek lehetőleg változatlannak kell maradnia az elkövetkező években. Emellett a tagok befizetéseire adókedvezmények bevezetését javasolta. Úgy vélte, ki kell terjeszteni a megelőző programokat, de ehhez jogszabályváltozásokra van szükség. A szolgáltatás-szervezésnek is nagy szerepe lehet a jövőben, amelyben szintén szerepet kaphatnának a kiegészítő egészségpénztárak.

A megalakuló kötelező egészségpénztárak esetében a jelenlegi jogszabályi környezetben nem tisztázott, hogy a kiegészítő egészségpénztárak milyen módon vehetnek részt az alapításban.

Engedélyezni kellene, hogy a kiegészítő pénztárak tagtoborzást végezhessenek kötelező pénztárak részére. Ezekről szeretnének tárgyalásokat a döntéshozókkal - tette hozzá Váradi Péter.

Bolvári László, az Egészségpénztárak Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az önkéntes egészségpénztárak tagsága 2007-ben elérte a 750 ezer főt, bevételük 45 milliárd, szolgáltatási kiadásaik pedig 35-40 milliárd forintot értek el. A pénztárak több tízezer szolgáltatóval állnak szerződésben.

Az egészségügyi lakossági magánkiadások idén elérik vagy meghaladják a 400 milliárd forintot - hangsúlyozta az elnök.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását