2024. április 30. - Katalin, Kitti

Viták a pápa gyógyszerészeknek szóló felhívásáról

Az olasz politikusok és gyógyszerészek, valamint a sajtó körében heves vitát váltott ki XVI. Benedek katolikus egyházfő hétfői felszólítása, amelyet a gyógyszerészekhez intézett annak érdekében, hogy "lelkiismereti okokra" hivatkozva tagadják meg az "immo
2007. október 30. kedd 18:04 - Hírextra

A pápa hétfőn a katolikus gyógyszerészek nemzetközi tanácskozásán úgy fogalmazott: számukra biztosítani kellene a jogot arra, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhassák az olyan gyógyszerek kiadását, amelyek blokkolhatják a terhességet, terhesség-megszakítást idézhetnek elő vagy eutanáziára (a kegyes halál elősegítésére) szolgálhatnak.

Livia Turco olasz egészségügyi miniszter asszony kijelentette, hogy a pápának természetesen joga van arra inteni a fiatalokat, hogy szexuális téren tanúsítsanak felelős magatartást, ám nem írhatja elő valamely szakmának, így a gyógyszerészeknek, hogy mit tegyenek. "Nem gondolom, hogy figyelembe kell venni azt a felszólítását, hogy az esemény utáni tabletta kiadását lelkiismereti okra hivatkozva tagadják meg" - jelentette ki a miniszter a Corriere della Sera című lapnak nyilatkozva.

Noha a katolikus egyházfő konkrétan nem nevezett meg egyetlen gyógyszert sem, úgy tűnt, hogy megjegyzése az esemény utáni vagy másnapi pilulára is vonatkozott, amely képes a fogamzás leállítására a közösüléstől számított mintegy 72 órán belül. Ez a gyógyszer Olaszországban orvosi rendelvényre adható ki.

Szakértők szerint a pápa az úgynevezett abortusz-tablettára is utalhatott, amelyet kísérleti alapon használnak egyes olaszországi kórházakban. Ez blokkolja azoknak a hormonoknak a hatását, amelyek azt segítik elő, hogy a megtermékenyített petesejt megmaradjon a méhben.

Franco Caprino, a Federfarma olasz gyógyszerészszervezet vezetője kijelentette: a törvény kötelezi a szakma művelőit arra, hogy kiadják az orvos által felírt gyógyszert a betegnek. "Nem hivatkozhatunk lelkiismereti okokra a megtagadást indokolva mindaddig, amíg az erre vonatkozó törvényt nem változtatják meg" - fogalmazott Caprino.

Egyes politikusok azt hangoztatták, hogy a pápának joga van kifejteni véleményét, a gyógyszerészeknek pedig joga van arra, hogy lelkiismeretükre hallgassanak, mások viszont bírálták az egyházfőt.

Lidia Menapace, a Kommunista Újjáalapítás Pártjának szenátora szerint a pápa felhívása az esemény utáni tabletta kiadásának visszautasítására "nagyon súlyos beavatkozás az olasz politikába és az olasz életbe".

A katolikus egyház álláspontja szerint viszont a mesterséges születésszabályozás minden formája elítélendő, az élet átadását semmivel sem szabad akadályozni, márpedig élet a fogantatással kezdődik és a halálig tart.

Az olasz médiában számos hívő katolikus gyógyszerészt interjúvoltak meg a pápai felhívásról. A válaszolók véleménye megoszlott: akadt, aki azt hangsúlyozta, hogy köteles félretenni személyes véleményét és kiadni a gyógyszert, míg mások azt mondták, hogy ilyen esetben inkább egyik kollégájukat kérik meg a szer kiadására.

Maurizio Mori, a Consulta di bioetica nevű orvosetikai testület elnöke egy külön nyilatkozatban leszögezte, hogy a pápa állásfoglalása ismét felveti a köz- vagy magánszolgáltatók által nyújtott szolgáltatások kérdését. Míg ugyanis senki sem vitatja a lelkiismereti okokra hivatkozó elutasításra való jogukat normális helyzetben, amikor más szolgáltatók kiadhatják a szükséges szereket, a közszolgáltatók és az egy adott területen egyedül szolgálatot teljesítő magánszolgáltatók esetében az úgynevezett lelkiismereti okokra való hivatkozás a kötelező szolgáltatások elmulasztását jelenti. Ezért a bioetikai kérdésekkel foglalkozó testület, szögezte le Mori az ANSA hírügynökségnek eljuttatott közleményében, "elítéli az élet szentségére való állandó hivatkozást, amely esetenként ártalmas lehet az emberekre".

A Reuters megjegyezte, hogy az esemény utáni tabletta, amelyet sokan "sürgősségi abortusz-pilulának" is neveznek, az Egyesült Államokban is vitát váltott ki, ahol a szer egyes változatai 18 éven felüliek számára orvosi vény nélkül is kiadhatók. Míg az amerikai családtervezési szervezetek támogatják alkalmazását, konzervatív és vallási szervezetek ellenzik, többek között arra hivatkozva, hogy elősegíti a szabad szerelmet és a nemi úton átadott betegségek terjedését a tizenévesek között és más csoportoknál. Augusztusban George W. Bush elnök úgy nyilatkozott, hogy korlátozni kellene a sürgősségi abortuszhoz való szabad hozzáférést a tizenévesek esetében.

Chilében, ahol a kormány a katolikus egyház heves ellenzésével dacolva februárban engedélyezte a 14 éven felüli lányok számára az esemény utáni tabletta ingyenes használatát, méghozzá szülői engedély nélkül is, a kormány hétfőn figyelmeztette a gyógyszerészeket: bezárathatja azokat a patikákat, amelyek megtagadják ennek a szernek a kiadását.

Az ország legnagyobb gyógyszertár-hálózatai eddig arra hivatkozva nem tartottak ilyen gyógyszert, hogy az helyben nem szerezhető be. A kormány válaszul súlyos bírságot rótt ki, és több ezer adagot importált az országba, az egészségügyi minisztérium révén biztosítva a patikák megfelelő ellátását. Ezt követte Soledad Barria egészségügyi miniszter nyilatkozata, miszerint akár vissza is vonhatják a szer kiadását megtagadó gyógyszertárak működési engedélyét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását