2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A tűz a szívbetegeknek több gondot okoz

A pusztító erdőtüzek miatt a légszennyezettség mértéke tízszeresen meghaladja az amerikai biztonsági határértékeket Los Angeles környékén és San Diego körül. Az orvosok szerint a levegőben lévő részecskék ilyen koncentrációja akár néhány órán keresztül el
2007. október 29. hétfő 12:28 - Hírextra
1991 óta nem volt ilyen pusztító tűz Kaliforniában: százezreket kellett otthonukból kitelepíteni, eddig 15 halottat találtak. A tüzeket lassan sikerült eloltani, az erős szél is elcsendesedett, de a levegő szennyezettsége továbbra is riasztó.

San Diego területére mozgó mérőeszközöket telepítettek a levegőben lévő részecskék koncentrációjának mérésére. Az elmúlt héten az amerikai szabvány szerint köbméterenként legfeljebb 35 mikrogram apró légszennyező részecskék mennyisége meghaladta a 325 mikrogram értéket. Ezek a füst és a szél elsodorta por formájában kifejezetten károsítják a tüdőt és már meglévő szívbetegség esetén infarktust válthatnak ki.

A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy igyekezzenek állandóan otthonukban tartózkodni és folyamatosan használják a megfelelő szűrőkkel fölszerelt légkondicionálást. Travis Henson, az egyik környékbeli egészségügyi központ sürgősségi osztályának orvosa azt nyilatkozta, hogy ebben az időszakban érzékelhetően több ember, különösen gyermek került be a kórházba, elsősorban légzési panaszok, asztmás roham miatt.

"Legnagyobb gondunk azoknak az ellátása, akiknek már valamilyen krónikus betegsége, például koszorúér szűkülete vagy tüdőbetegsége, tüdőtágulata, esetleg asztmája van"- mondta Mark Horton, Kalifornia államának közegészségügyi vezetője. "A füst és a benne lévő széndioxid, szénmonoxid, metán és a talaj felszínéről származó nehézfémek kifejezetten ronthatják ezeknek a betegeknek az állapotát".

Az egyik egyetem professzora, Tom Bonnicksen kiszámolta, hogy a mostani erdőtüzek következtében mintegy 19 millió tonna gáz került a levegőbe. Ez 3,5 százaléka annak, amit az Egyesült Államokban minden, levegőt szennyező szerkezet - üzem, autó, erőmű - évente megtermel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását