2024. április 23. - Béla

20 ezer házat fenyegetnek a lángok

Egyre több tűzfészket sikerül kioltania a kaliforniai tűzoltóknak, péntek estére a 23 gócpont nagy részét megfékezték. A lángok így is több mint 20 ezer házat fenyegetnek, a tűzvész áldozatainak száma a legfrissebb jelentések szerint hét. Leégett egy kint
2007. október 27. szombat 10:51 - Hírextra
Mészáros Lajosék otthona Rancho Bernadóban vált a lángok martalékává. A család nem sérült meg, a hatóságok egy órával a tűz érkezte előtt kitelepítették őket. Okmányaik azonban a házban elégtek. Kaleta Gábor konzul tájékoztatása szerint soron kívül megkapják a szükséges papírokat, az útlevelet és a személyi igazolványt.
Gidófalvi Zoltán, a helyi Magyar Ház vezetője minden nap körbetelefonálja a környék összes magyarját. Mintegy 30 magyar családot tartanak nyilván, akiket a tűzvész érintett. Mint elmondta, a legnagyobb gond az, hogy akik igazán bajban vannak, azok nincsenek telefonközelben, ezért nehéz segíteni rajtuk. A Mészáros családnak amerikaiak és magyarok együtt segítettek, most északnak tart a hontalanná vált család, ahol a feleség édesanyja fogadja be őket. A biztosító két évig fizeti helyettük az albérletet, és addig valószínűleg felépül az új házuk.

A tűzvészben eddig heten haltak meg, ezek közül három illegális bevándorló volt, akiket a határ közelében ért utol a pusztító láng. Tűzoltók nem haltak meg, de néhány sérülésről beszámolt a parancsnok. Összesen mintegy 1800 ház lett a tűz martaléka. A Kalifornia déli részén 12 helyen kigyulladt tűzvészben 163 ezer hektárnyi terület égett le. Az emberek még mindig panaszkodnak a pernyés és füstös levegőre, sok helyen ivóvíz, 12 ezer háztartásban áram nincs. A gázellátás 670 otthonban szűnt meg. Összesen 500 ezer embert telepítettek ki, pénteken viszont már a menedékhelyek többsége bezárt, gyakorlatilag mindenki talált magának átmeneti szállást. Az iskolákban hétfőn újraindul az oktatás, a legtöbb munkahelyen már csütörtökön helyreállt a megszokott munkarend.

Jelenleg 1 milliárd dollárra (175 milliárd Ft) becsülik a kárt, ami sokkal magasabb összeg, mint a négy évvel ezelőtti tűzvész idején volt. Akkor egyébként ennél nagyobb terület égett le, de a lakónegyedeket jobban megkímélték a lángok.

Gyújtogatás gyanúja csak Los Angeles közvetlen közelében, Orange megyében merült fel. Öt embert vettek őrizetbe, akik közül egyik sem ismerte el bűnösségét. Jelenleg egy fehér kis furgont és a tulajdonosát keresi a rendőrség, mert a Santiagóban keletkezett tűz minden bizonnyal szándékos gyújtogatás eredménye. Az egyik gyanúsítottat szomszédai jelentették fel, mert látták, amint tüzet gyújtott és elhagyta a házát. Ha bűnösnek találják, öt év börtönt is kaphat. San Bernardinóban két ember ellen indítottak keresetet, a rájuk kiszabott óvadék 750 ezer illetve 250 ezer dollár.

A helybéliek többsége inkább természeti katasztrófaként élte meg a tragédiát. Hozzáteszik, Bush elnök csütörtöki látogatása erőt öntött az emberekbe, és továbbra is bíznak Kalifornia kormányzójában, Arnold Schwarzeneggerben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását