2024. április 29. - Péter

Németajkú csótányok az űrből

Oroszországban megszülettek az első űrsvábbogarak, amelyek szeptemberben "fogantak" egy szputnyik fedélzetén - olvasható a RIA Novosztyi orosz hírügynökség weboldalán. A nőstény svábbogarak a Foton M-3 mesterséges hold fedélzetén petéztek, és szeptember v
2007. október 25. csütörtök 11:13 - Hírextra
Egyelőre a Nagyezsdának (reménynek) elkeresztelt nőstény petéiből kelt ki 33 svábbogár. Őket a Voronyezsi Orvosegyetem biológiai és ökológiai tanszékén vizsgálják. A kicsinyek már esznek, isznak és minden jel szerint jól érzik magukat.

A kutatók már annak is örülnek, hogy a súlytalanságban lerakott peték egyáltalán kikeltek.

Egy eltérést máris felfedeztek a szakemberek: az űrcsótányok gyorsabban sötétedtek meg, mint a normális földiek. A svábbogár kitinpáncélja a kikelés után átlátszó, és csak fokozatosan vált sötétbarnára. A szakemberek most várják a többi svábbogár kikelését is. Vizsgálni fogják, hogy milyen gyors lesz az egyedek biológiai fejlődése, és hogy lesz-e eltérés a szervezetük működésében.

A svábbogarakon már a 12 napos űrutazás után láthatók voltak elváltozások: lényegesen lassabban mozogtak, mint normálisan, de aztán bizonyos idő elteltével visszazökkentek a régi kerékvágásba.

A svábbogarakra azért esett a választás, mert egyrészt ilyen rovarokkal még senki sem kísérletezett a világűrben. Másrészt azért látszottak jó kísérleti alanynak, mert egy hónapot is kibírnak étlen-szomjan, kis helyen is elfér belőlük sok, márpedig messzemenő következtetés levonásához sok egyedre van szükség.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását