2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szívás

A fájdalomcsillapítás céljából szívott kannabisz - a hasis és a marihuána - adagolásával vigyázni kell, figyelmeztetnek amerikai kutatók; nagy mennyiségben ugyanis nem, hogy nem csökkentik, hanem kimondottan fokozzák a fájdalmat - közölte az InfoRádió.
2007. október 25. csütörtök 11:16 - Hírextra
A kannabisz fájdalomcsillapító hatása régóta ismert, több országban engedélyezik is orvosi célú használatát. A lényeg azonban a mennyiség - figyelmeztetnek a Kaliforniai Egyetem kutatói, akik az Anesthesiology című szaklapban számoltak be vizsgálatuk eredményéről.

Azt állapították meg, hogy a mérsékelt kannabisz-fogyasztás csökkenti a legnagyobb mértékben a fájdalmat, a nagyobb mennyiség viszont növeli. A vizsgálat során 15 egészséges embert teszteltek, akiknek a bőre alá kapszaicint - a csilipaprika "erejét" adó kémiai anyagot - fecskendeztek.

Ezután marihuánát szívattak velük, de voltak olyanok is, akik csak placebót kaptak.

Öt perccel később még nem érezték a fájdalomcsillapító hatást, függetlenül attól, hogy mekkora dózist tartalmazott a cigaretta. De 45 perccel a kapszaicin-injekció után már sokkal jobban voltak azok, akik kisebb adag marihuánát kaptak, míg a nagy adagot elszívók fájdalma megnőtt - bár az is igaz, hogy jobban "lebegtek", mint az előbbiek.

A kutatást vezető Mark Wallace szerint a vizsgálat eredménye segíthet abban, hogy megfelelően alkalmazzák orvosi célokra a kannabiszt. Mások viszont attól tartanak, hogy az egészséges önkénteseknél a kannabisznak nem olyan a hatása, mint a rákbetegeknél vagy a szklerózis multiplexben szenvedőknél, akiknél leginkább használják a kannabiszt a fájdalom csökkentésére - jó eredménnyel. Ezek a szakértők azt szeretnék, ha a kutatást szélesebb körben is elvégeznék, méghozzá kimondottan ezeken a betegeken.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását