2024. április 20. - Tivadar

Krumpliízesítővel a hidak védelmében

A szabadtéri vasbeton-szerkezetekre folyamatosan hatnak az éghajlat változásai. Különösen a csapadék és a hőingadozás kezdi ki szilárdságukat, s ez gyakran tragédiákhoz vezet. Ecetsavas nátrium befecskendezésével megakadályozható a korrózió, amit a repedé
2007. december 6. csütörtök 10:06 - Hírextra

A vasbeton-szerkezetű hidak szilárdságának megóvására egy régen ismert és igen sokféleképpen viselkedő vegyianyagot ajánl Awni Al-Otoom, az izraeli Irbid-ben működő Jordán Tudomány- és Műszaki Egyetem (JUST) kutatóvegyésze. Az anyag az ecetsavas nátrium, más néven nátrium-acetát. A vendéglátóiparban leginkább a sült burgonyaszeletek, a chips ízesítésére használják.

A tudósítások gyakran számolnak be betonhidak összeomlásáról. A nyár elején Minnesotában (Egyesült Államok) omlott össze egy betonhíd felhajtó íve és Kínában is történt hasonló, sok áldozatot követelő katasztrófa. A hídomlásokat ezúttal nem földrengés, árvíz, túlterhelés, vagy nekik ütközés okozta, hanem vasbetonszerkezetük elöregedése, omladozása, amit a beléjük hatoló víz siettetett.
A beton apró pórusain keresztül a csapadékvíz először a felületi rétegekbe szivárog be. Ám ott télen a víz jéggé fagy, tágul és tovább repesztgeti a betont. Így tavasszal már mind mélyebbre szivárog a víz. Amikor eléri a betont erősítő belső acélszerkezet betonvas szálait, azokon megindítja a korróziót, a rozsdásodást. A málladozó, rozsdásodó szerkezet aztán hirtelen terhelés, vagy gyors hőmérsékletváltozás hatására (amikor a szerkezet tágul, vagy összehúzódik) váratlanul összeomlik. Különösen gyorssá válhat az állagromlás, ha télen a hó eltakarítására hóekézés helyett sóval szórják be a felületet.

Al-Otoom - az egyetem közlése szerint - azt javasolja, hogy a nátrium-acetát meghatározott százalékú vizes oldatával kezeljék a betonfelületeket. Olyan hígításban, hogy a betonfelületek kezelése során beszivároghasson a beton pórusaiba. Ott aztán átalakulhat tömör szigetelőanyaggá, vagy - a becsorgó nedvesség felvételével - képlékeny, a kis mozgásokhoz is igazodó, félkemény masszává.
Mivel a nátrium-acetát jóval olcsóbb a betonpórusok befedésére használt festékeknél, vagy a ragasztáshoz, szigeteléshez használt polimer műanyagoknál, s ha az izraelinél szélsőségesebb időjárási körülmények között is beválik, a kutatók azt remélik, hogy világszerte jelentősen meghosszabbíthatják a vasbeton épületszerkezetek élettartamát és csökkenthetik a fenntartási költségeiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását