2024. április 27. - Zita

A mamutbébi vizsgálata magyarázatot adhat az éghajlatváltozásra

Ljuba, a tavaly májusban Szibériában előkerült, s most Japánban tanulmányozott 37 500 éves mamutbébi vizsgálata magyarázatot ad arra, hogy miért haltak ki ezek az emlősök, valamint fényt deríthet a globális éghajlatváltozás történetére is - jelentették be
2008. január 4. péntek 19:00 - Hírextra

A nőstényborjú fagyott teteme, amelyre egy rénszarvaspásztor bukkant Szibéria északi részén, a Jamal-Nyenyec autonóm körzetben, külsőleg teljesen ép volt, s még a szőrzete is itt-ott megmaradt. Mindössze a fülét, valamint a farkát harapta le valamilyen állat.

"Erre vártunk mindannyian - a lehetőségre, hogy megmagyarázzunk minden, a mamutokkal összefüggő kérdést" - mondta Szuzuki Naoki, a Dzsikei Orvosegyetem professzora, aki a nemzetközi vizsgálat első fázisát irányítja; ennek során a kutatók a csontváz szerkezetét tanulmányozzák.

"Eredményeink nagy lépéssel visznek előre a mamutok kihalását övező rejtély megoldásában" - nyilatkozta Szuzuki professzor tokiói sajtótájékoztatóján.

A tudósok feltételezése szerint a mamutok mintegy 4,8 millió éve jelentek meg, s négyezer évvel ezelőtt tűntek el a Föld színéről. Mindmáig tudományos viták tárgya, hogy kihalásuk a globális éghajlatváltozás számlájára írandó-e, vagy távoli őseink mértéktelen vadászatának következménye.

Az 1,2 méter hosszú szürke-barna mamutbébi, amelyet Ljubának kereszteltek el, múlt szombaton érkezett Tokióba, ahol komputeres tomográfiai vizsgálatnak (CT) vetették alá. Mint Szuzuki professzor rámutatott, a CT-vizsgálat révén csaknem olyan részletes háromdimenziós képet nyernek a tetem belsejéről, mintha sebészetileg nyitották volna fel azt.

A korábban előkerült mamutleletek az esetek többségében csak részlegesen maradtak fenn, vagy a maradványok igen rossz állapotban voltak. Ljuba, amely a jelek szerint úgy múlt ki, hogy tetemén semmilyen külső sérülés nem volt, fagyott állapotban került elő, s mindeddig a legjobb állapotban kihantolt mamutleletnek számít - mutatott rá Szergej Grisin, a Jamal-Nyenyec Múzeum igazgatója.

A kutatók reményei szerint a háromdimenziós felvételek révén bővebb ismereteket szerezhetnek a belső szervekről és azok struktúrájáról, a mamutbébi táplálkozásáról, valamint halálának okáról. A tudósok ugyancsak elemezni kívánják a Ljuba tüdejéből vett levegőmintákat, hogy információt szerezzenek a legutóbbi jégkorszak alatti földi légkörről.

A fagyott mamuttetem világszerte érdeklődést váltott ki, vizsgálatában japán, amerikai, kanadai, orosz, valamint más európai kutatók vesznek részt. Az előzetes eredményeket októberre várják.
"Ljuba felfedezése történelmi esemény" - hangsúlyozta Bernard Buigues, a genfi központú Nemzetközi Mamutbizottság alelnöke.

A mamutbébit február végéig a nagyközönség is megtekintheti egy tokiói irodaházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását