2024. április 26. - Ervin

Eltűnt a gyapjas orrszarvú

Eltűnt a nyáron megtalált gyapjas orrszarvútetem a jakutföldi Cserszkij településről - jelentette az Interfax hírügynökség csütörtökön a helyi természetvédelmi minisztériumra hivatkozva. A jégkorszakból származó lelet egyedülálló: szinte az egész tetem eg
2007. október 25. csütörtök 12:20 - Hírextra
A gyapjas orrszarvút júniusban találták, alig 8 kilométerre Cserszkij településtől, ahova a tetemet a hideg idő beálltával vitték. Ott egy raktárban helyezték el, de már másnap nyomtalanul eltűnt, s azóta hiába keresik a helyi rendőri szervek és a tudósok.

A tetem súlya egy tonna körül van, vagyis nem volt könnyű elvinni. Állítólag valahol a környéken rejtegetik a tolvajok, mert jelentkezett rá egy vevő.

Már 1990-ben is eltűnt a jakutföldi mamutmúzeumból egy ilyen őslény csontváza. Akkor szerencsére egy gazdag vállalkozó vette meg a leletet a tolvajoktól, és visszaadta a múzeumnak.

A gyapjas orrszarvú a jégkorszakban élt. Méreteit és erejét tekintve a mamuthoz hasonlítható, súlya három tonna körül volt. Mind a hímek, mind a nőstények homlok- és orrcsontjának megvastagodott részén hatalmas szarvak ültek, amelyek közül az elülső átmérője elérhette a 25 centimétert, s akár 1,3 méter hosszú és 15 kilogramm körüli súlyú lehetett.

Jakutföld, ahol a talaj helyenként időtlen idők óta fagyott állapotban van, a mamutok, gyapjas orrszarvúak és a pleisztocén kor más élőlényeinek gazdag lelőhelye, s nem csupán csontokat és csontvázakat találnak a kutatók, hanem itt került elő abból a korból a legtöbb olyan ismert lelet, amelyen a lágy részek is megmaradtak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását