2024. május 2. - Zsigmond

Mókusrezervátum az Orczy parkban

Látványosan szebb és biztonságosabb lett a főváros egyik legnagyobb parkja, a kétszáz éves Orczy park. Az évtizedeken át elhanyagolt műemléki kert helyreállítását a Józsefvárosi Önkormányzat képviselőtestülete határozta el.
2008. június 4. szerda 19:09 - Hírextra
A 300 millió forintosra tervezett helyreállítás első ütemében a 11 hektáros park esztétikai megújítása volt a cél.

Felújították a kertet átszelő sétányokat, új kandelábereket, pihenőpadokat és szemétgyűjtőket helyeztek el a park egész területén. Kitisztították a tavat, helyreállították vízelvezetését, csobogót, szökőkutat alakítottak ki. Lebontották és kicserélték a tó körüli rozsdás - és balesetveszélyes - kerítést, megtisztították a partmentét, kitakarították a kis öblöket, levágták a veszélyes faágakat. Újjáépítettek két használhatatlan sportpályát, a régi strandot, de épült uniós szabványoknak megfelelő játszótér is - áll a VIII. kerületi önkormányzat közleményében.

A kerület a parkban élő 10-12 szürkemókus- és 20 vörösmókus-kolónia számára Mókusrezervátumot hozott létre. Az állatokat télen etetik, valamint menedékhelyeket raknak ki számukra. A parkot kizárólag olyan természetes növényvédőkkel kezelik, amelyek biológiailag lebomlanak és nem károsítják a mókusokat, illetve a táplálékaikat.

A park sajátos látnivalója még az a 2000 környékén, egy ismeretlenek által épített ház, amely körülbelül 50 méter magasan, az ősfák lombkoronájában áll. Az épület leginkább a kanadai rönkházakhoz hasonlít, lakója nincs. Az önkormányzat, mint különleges látnivalót, az építményt nem bontatta le.

A városvezetés célja, hogy az Orczy parkot Budapest legbiztonságosabb közparkjává tegye. Ennek érdekében nyolc, éjjel is működő térfigyelő-kamerával szereltette fel a park területét, valamint 24 órás megfigyelőszemélyzetet biztosít a kamerarendszerhez és óránkénti járőrszolgálatot működtet a park egész területén.

"Az idei 107 millió forintos beruházás az újjászületés első üteme. A tervek szerint jövőre folytatjuk a park felújítását: tovább javítjuk a sportolási lehetőségek, a szolgáltatások körét és színvonalát. A változás azonban máris érezteti hatását: a felújítás hírére megsokszorozódott a parkba látogatók száma" - fogalmazott Kocsis Máté, Józsefváros alpolgármestere.

Az Orczy park a XIX. században Európa-szerte híres volt szépségéről és bár sok veszteséget élt meg az elmúlt kétszáz évben, még ma is kivételes természetközeli kikapcsolódást nyújt a nagyvárosiaknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását