2024. május 14. - Bonifác

Egyeztettek a Visegrádi négyek

A schengeni csatlakozásról, Nyugat-Balkánnal kapcsolatos kérdésekről, az Ukrajnának és Szerbiának nyújtandó Uniós vízumkönnyítésről, illetve energiapolitikai kérdésekről is egyeztettek a visegrádi tagállamok külügyminiszterei csütörtöki csehországi találk
2007. október 25. csütörtök 18:00 - Hírextra
A schengeni csatlakozásról, Nyugat-Balkánnal kapcsolatos kérdésekről, az Ukrajnának és Szerbiának nyújtandó Uniós vízumkönnyítésről, illetve energiapolitikai kérdésekről is egyeztettek a visegrádi tagállamok külügyminiszterei csütörtöki csehországi találkozójukon. A megbeszélések vendége a Moldáv Köztársaság külügyminisztere volt, így a diplomaták áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat is.

A schengeni határőrizeti rendszerrel kapcsolatban Göncz Kinga azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy Ausztria eredetileg fél évvel meghosszabbította volna a határszakasz ellenőrzését. Végül Bécs megelégedett azzal, hogy a határövezetben fokozott mélységi ellenőrzéseket tart. Ez pedig a visegrádi államoknak, Szlovákiának, Csehországnak, Lengyelországnak és Magyarországnak elfogadható - tette hozzá a külügyminiszter. A tervek szerint idén, még karácsony előtt csatlakozhat a schengeni rendszerhez 9 új európai uniós ország, köztük Magyarország. Ennek értelmében megszűnik a határellenőrzés a szlovén, osztrák és szlovák határszakaszokon. A határt pedig bárhol át lehet majd lépni, nem csak a kijelölt átkelőkön.

A visegrádi országok támogatják Moldova közeledését az Európai Unióhoz - mondta el a tagállamok külügyminisztereinek csehországi találkozója után a magyar diplomácia vezetője a Független Hírügynökségnek. Göncz Kinga hozzá tette: a miniszterek üdvözölték Kisinyov reformlépéseit is.

A V4-ek stiríni találkozóján a tárcavezetők Göncz Kinga a csehországi V4 találkozón nem folytatott négyszemközti megbeszélést szlovák kollégájával. A diplomata elmondta: folyamatosan kapcsolatban áll a pozsonyi tárca vezetőjével, rendszeresen egyeztetnek arról: hogyan lehetne a két ország kapcsolatát normalizálni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását