2024. május 11. - Ferenc

A Fidesz nem kommentálja, a többi párt elítéli a szlovákok inzultálását

Az MSZP, az MDF, az SZDSZ és a KDNP is elítéli, a Fidesz viszont nem kívánja kommentálni azt, hogy egy szlovák forgatócsoportot inzultáltak kedden este Budapesten.
2007. szeptember 26. szerda 18:47 - Hírextra

"A Magyar Demokrata Fórum elítéli, hogy tegnap szélsőjobboldali csoportok inzultálták a szlovák televízió forgatócsoportját a budapesti Szlovák Nagykövetség előtt. Ezzel a vállalhatatlan magatartással a szlovákiai magyarellenes, szélsőségesen nacionalista erőket erősítik" - olvasható a közleményben.

Kerék-Bárczy Szabolcs hangsúlyozta, hogy a "szélsőjobb tegnapi akciója" két dologra alkalmas: egyrészt kockáztatja a Magyarország melletti nemzetközi szolidaritást, másrészt erősíti a magyarellenességre építő, antidemokratikus és az európai értékrenddel ellentétes, szélsőségesen nacionalista szlovák erőket.

"A magyar szélsőjobb a szlovák szélsőségesek érdekeit szolgálja" - húzta alá a szóvivő.
Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta: az MSZP mindig az erőszakmentesség pártján állt, függetlenül attól, hogy az kik ellen irányult.

Elfogadhatatlan számunkra az a viselkedés, ahogy kedden a szlovák televíziósokkal bántak, mint ahogy az is elfogadhatatlan lenne, ha Szlovákiában magyar újságírókat inzultálnának munkájuk végzése közben - fogalmazott.

A Fidesz nem kívánja kommentálni sem a szlovák nagykövetség előtt tartott tüntetést, sem az ott történteket - közölte az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a párt sajtófőnöke.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elítéli a Benes-dekrétumok megerősítését és elfogadhatatlannak tartja a kollektív bűnösség elvének törvényi megerősítését, mint ahogyan nem tartja helyesnek a budapesti szlovák nagykövetség előtt, a szlovák televízió forgatócsoportját ért atrocitásokat sem - írta a párt az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében. A KDNP véleménye szerint az indulatok helyett őszinte, higgadt párbeszédre van szükség a két ország között.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: a liberális párt messzemenőkig elítéli az inzultust, meggyőződésük szerint a két nemzet közötti történelmi sérelmek feldolgozására biztosan nem az egymás nagykövetségei előtt rendezett tüntetések jelentenek megoldást. Különösen nem jelent megoldást ha szélsőjobboldali szervezetek rendeznek ilyen demonstrációt - jegyzete meg.

Szavai szerint az SZDSZ minden faji és nemzeti előítéletből fakadó, vagy azáltal motivált fizikai inzultust alávaló és primitív tettnek tart.

A forgatócsoportot a Magyarok Világszövetsége a Benes-dekrétumok megerősítése elleni, a szlovák nagykövetség előtt tartott tüntetésén inzultálták kedden este. A tévések a tüntetés végén kezdtek forgatni a mintegy 300 fős tömegben, amikor többen körbevették a stáb két tagját. A tömegben felforrtak az indulatok, és csak a rendőrök tudták megvédeni a két újságírót a bántalmazástól.

A tévesek végül a rendőrök gyűrűjében jutottak el a szlovák nagykövetség előtt felállított kordon mögé.

Az indulatok azután szabadultak el, hogy a szervezők megpróbáltak bejuttatni egy petíciót a Szlovák nagykövetség épületébe, de a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítése ellen tiltakozó szöveget senki nem vette át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását