2024. március 29. - Auguszta

A Köztársasági Elnöki Hivatal válasza Takács Albertnek

Sólyom László teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Ezt a Köztársasági Elnöki Hivatal közölte csütörtökön az MTI-vel.
2007. október 25. csütörtök 17:21 - Hírextra
Az elnöki hivatal Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter napirend előtti felszólalására reagált, aki a parlamentben úgy fogalmazott: hibás volt a köztársasági elnöknek a tavaly októberi zavargásokkal kapcsolatos helyzetértékelése.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az államfő 2006. szeptember 19-én, az MTV ostromának másnapján elmondott beszédében a lehető leghatározottabban ítélte el, hogy tüntetők egy csoportja erőszakosan lépett fel, valamint kritikával illette a rendőrség erőtlen és szakszerűtlen fellépését. Mint írták, az államfő a rendbontást köztörvényes bűncselekménynek nevezte, amit semmi nem igazolhat, és ami ellen a rendőrségnek a legszigorúbban fel kell lépnie.

A köztársasági elnök az idén szeptember elején az Országgyűlésben, és október 22-i ünnepi beszédében megerősítette: nincs mentség az erőszakos bűncselekményekre, a tüntetőknek is be kell tartaniuk a törvényeket. Az államfő álláspontja tehát egyértelmű a tüntetők által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban - tették hozzá.

Kiemelték: a tavaly őszi zavargások során ugyanakkor nem csak tüntetők, hanem rendőrök is követtek el súlyos jogsértéseket. A köztársasági elnök arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy a jogállamot különösen sérti, ha rendőrök aránytalanul, jogellenesen alkalmaznak erőszakot, követnek el erőszakos bűncselekményeket - olvasható a közleményben.

Az államfő szerint épp a rendőrségbe vetett bizalom miatt szükséges, hogy az ilyen eseteket a hatóságok megfelelően kivizsgálják, elejét véve, hogy ilyen esetek máskor is megtörténhessenek.
Az elnöki hivatal közleményében azt írta: Takács Albert már szeptember 12-én írt levelében, utóbb tévesnek bizonyult adatokra hivatkozva kifogásolta az államfő állásfoglalását a tavalyi rendőri erőszakos cselekmények felderítéséről. Emlékeztettek arra is, hogy Sólyom László válaszlevelében leszögezte: köztársasági elnökként teljes mértékben támogatja a rendőrséget feladatai törvényes ellátásában. Mint írták, az államfő kifejtette azt is, hogy "a jogsértések felderítése és a felelősség megállapítása nem akadályozza, hanem segíti a rendőrséget abban, hogy a jogállamot a jogállam eszközeivel védje, és élvezze az ehhez szükséges közbizalmat".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását