2024. április 25. - Márk

Sólyom emlékplaketteket adott át

Az 1956-os forradalom 51. évfordulója és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából emlékérmeket és emlékplaketteket adott át Sólyom László államfő hétfőn a fővárosban. Köszöntőjében felidézte, hogy a díjazottak harcoltak, és ők hozták
2007. október 22. hétfő 16:22 - Hírextra

Mint mondta, mindig megdöbbenti, ha azt olvassa, hogy akik kijöttek a börtönből, mennyire csodálkoztak azon: mennyire másként beszéltek az emberek, mint amikor ezek a hőstettek történtek. Azóta is sokféleképpen beszéltek - tette hozzá.  

Mint mondta, bízik azonban abban, hogy kialakul az az ünnep, amikor mindannyian egyféleképpen beszélünk, ahogy azt ,56 megköveteli.       

Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke ünnepi megnyitójában az 51 évvel ezelőtt történteket felidézve úgy fogalmazott: hirtelen lobbant egy fény 1956-ban Magyarországon. Egy olyan vakító fény, amely azon elmékbe is elvitte az igazság hírét, akik "a boldogabb nyugati fertályokon még eszményekben hittek".

 Az a csoda, a hatalmas szívdobbanás, amely 56-ban történt, áldozataival együtt nem volt hiábavaló - mondta az egykori kormányfő, hozzátéve: ennek következtében rendült meg először a keleti bizantinikus hatalom és oszlottak fel, vagy töredeztek darabokra Nyugat-Európában az ötödik hadoszlopnak nevezett kommunista pártok.

Boross Péter azt mondta, hogy bízik abban: ezt az ünnepet is az ünnep fensége fogja jellemezni, és kevésbé az indulatok.
    

A korábbi miniszterelnök az ünnepségen a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Szabadságharcosokért Közalapítvány emléklapját adta át Sólyom Lászlónak.
     

 A Magyar Köztársaság elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51. évfordulója, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából

Az 1956-os Emlékérmet adományozta:

Balaskóné Hummel Margitnak, Dr. Baranyai Ferencnek, Bősze Károlynak, Fasing Sándornak, Húsvéth Ferencnek, Janik Gyula Károlynak, Kazay Károlynak, Kiss Istvánnak, Lovas Lászlónak, Nagy Bélának, Pápay Lászlónak,  Pistyur Józsefnek, Prém Istvánnak, Tatár Lajosnak, Tavali Györgynek, Turán Sándornak, Víg Zoltán Károlynak.

Az 1956-os Emléklapot adományozta:

Bánkuti Imrének, Bánkuti Imrénének, Özv. Fekete Józsefnénak, Huszár Sándornak, Jánosi Ferencnek, Jánosi Katalinnak, Kalocsay Imrénének, Kárpáti Kamilnak, Paróczi Jenőnek, Réti Gyulának, Szegedi Nándornak, Dr. Tánczos Frigyesnek, Tóth Sándornak, 

Az 1956-os Emlékérmet, posztumusz adományozta:

Szabó Zoltánnak, Tóth Zoltánnak, Végh Józsefnek,  Vincze Sándornak..

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását