2024. március 29. - Auguszta

Október 23. a politika csapdájában

Sírva vigad a magyar szokták mondani. De hogyan ünnepel? A rendszerváltás óta egyre viharosabbak a magyar nemzet sorsfordulóinak megemlékezései. És itt nem az augusztus 20-án beköszöntő időjárási viszontagságokra gondolok.
2007. október 22. hétfő 18:56 - Pálfi Rita

A XXI. századba érve Magyarországon a hétköznapok problémái, belpolitikai csatározásai elérték nemzeti ünnepeinket is. Az Európai Parlamentbe delegált magyar képviselők például idén nem közösen emlékeznek meg október 23-án az 56-os forradalomra. Az ország egy része inkább elmegy valahova jó messzire, ki-ki pénztárcája szerint. A másik fele marad itthon megemlékezni, tüntetni.

Nem csak az a baj, hogy a politika aktualizálja, újraértelmezi a múlt eseményeit. Ez elkerülhetetlen, nincsenek illuzióim, arra nézve hogy külföldön másképp menne. Nem tetszik hogy a hősök egyre inkább valakik hősei, hogy lassan már azt találgatjuk, hogy vajon IV. Béla kért-e volna vizitdíjat és Kossuth szerint igazságos-e a tandíj.

Engedünk a 48-ból

Azért veszélyes, ha a politika játékszerévvé válik a történelem, mert elsikkad a lényege. Lassan már senki nem beszél 48 kapcsán arról a hatalmas fegyvertényről, hogy másfél éven keresztül sikeresen ellenállt a magyar szabadságharc a Habsburg nyomásnak.Ugyanúgy elfelejtjük, mint azt, hogy délben a harangok a Hunyadi János vezette keresztény, magyar sereg győzelméért szólnak.

Ráadásul emlékszem olyan március 15-ére is, amikor már nem lehetett eldönteni, hogy a kokárda viselésével Petőfire és Battyhányra emlékezünk-e vagy egy politikai oldalt támogatunk.

10. 23.

Én még gyermekként éltem meg a rendszerváltozást. A politika matricákon keresztül szökött be az életembe: testvéremnek a narancsos tetszett, én madarakat ragasztottam az ágyam oldalára Október 23. ajándék ünnep volt, amit a rendszerváltás hozott, nem a Télapó. Olyan, mint egy véletlenül előkerült régi játék, aminek a létezéséről sem tudtam. Így a forradalom is, ami azelőtt nem létezett a kis világomban, vagy legalábbis láthatatlan volt.

Az első 56-os iskolai ünnepségből és kiállításból annyi ragadt meg az agyamban, hogy a diákok 16 pontjának egy követelése a mai napig nem valósult meg. Miszerint október 6-a még mindig nem piros betűs ünnep.

Ezért sem szállnék bele az értelmezési, visszaemlékezési vitakórusba. A történelemóráim tanulsága alapján 1956. október 23-a Magyarország segélykiáltása volt a szovjet fennhatóság kalitkájából. Lehet boncolgatni, hogy ki, miért csatlakozott a forradalom ügyéhez, de a történészek dolga lenne felgöngyölíteni a különböző szálakat.

A politikusok a tények állandó újra- és félreértelmezésével csekély belpolitikai előnyért megbélyegezhetik a forradalmat és aktuális ellenfeleinket, de evvel saját magukat is lejáratják.
Remélhetőleg a 2134-es érettségin a nebulók csak azt keverik majd össze, hogy melyik évben volt miniszterelnök Orbán Viktor illetve Gyurcsány Ferenc, de az 1956-os forradalmat nem tévesztik össze az 1848-assal.

„Rám ne számítsatok, én eleget ráztam az öklöm,
eleget hallgattam olyat, aki tudta, hogy miről beszél,
csak azt nem hogy kinek” *

Én azt tartanám fontosnak október 23-án, hogy arra emlékezzünk, hogy 51 éve az emberek más-más meggyőződésből talán, de egy szebb jövőért és az országért küzdöttek. Nem hiszem, hogy büszkék lennének arra, hogy sokakat félelemmel tölt el október végének a közeledése.
Nem tudom, mire lenne szükség ahhoz, végre nem valami ellen, hanem valami mellett kezdjünk el kiállni, csendben és méltósággal. Felemelhetnénk a szavunkat, anélkül, hogy a hangunkkal is ezt tennénk.

* Hiperkarma: Felejtő
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

katmandu
2008. október 26. 10:21
Addig amig csak akkor egységes a nemzet ha azt vallja amit "ÉN" a többi /pedig lehet,hogy többen vannak csak csendesek/ meg nem is számit magyarnak sem, addig ebben az országban ne várjunk közös ünneplést.
aser
2008. október 26. 21:28
katmandu
Mert nem tudod,hogyan kell ünnepelni.
Nem rombolni kell a városban,hanem kitüzni a Magyar zászlót,és elmenni egy megemlékezésre.Ezt csinálják a Magyarok.
katmandu
2008. október 26. 10:05
Addig amig csak akkor egységes a nemzet ha azt vallja amit "ÉN" a többi /pedig lehet,hogy többen vannak csak csendesek/ meg nem is számit magyarnak sem, addig ebben az országban ne várjunk közös ünneplést.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását