2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyurcsány 56 örökségéről

A kormányfő szerint 56 örökségével kapcsolatban az az igazi kérdés, hogy elég érett-e az ország ahhoz, hogy megértse: az eseményeknek mind a személyes látásmódjában, mind a távlati perspektívájában van igazság.
2007. október 20. szombat 12:56 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc az Érték és felelősség című szombati konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy üresek a megemlékezések, sokan nem tudják, hogy kit kell ünnepelni, mert egyrészről él bennük egy tudatos pozitív viszony 56-hoz, de a Kádár-rendszer ösztönös életélménye is megszépült, tele van pozitív emlékekkel.

Történészi vita 1956 lényeget illetően kevés van - mondta a miniszterelnök. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek fehér foltok. Sok részletkérdésben van nézetkülönbség. 56 megítélésének fő lényegét illetően azonban nem a föltáratlan események gátolják az egyetértést - a kormányfő szerint -, és a forradalom sok tekintetben a politikai küzdelem eszközévé vált.

Gyurcsány Ferenc szerint kétfajta nézőpont létezik 56-tal kapcsolatban. Az egyik a személyes. Ezek természetesen ellentétesek is lehetnek. A másik látásmód a távlatos perspektíva, amely a közösség egészének a teljesítményére figyel. Ez a kétfajta látásmód természetes módon áll konfliktusban egymással - közölte a kormányfő. Az igaz kérdés szerinte az, hogy elég érett-e az ország ahhoz, hogy megértse: mind a két nézőpontnak van igazsága.

Azoknak is van élményanyaga, akik közvetlenül nem érintettek 56-tal, de érintettek az azt követő 33 évben, a Kádár-rendszerrel, amely 56 tagadásához kötődik. Az emberek élményei azonban idővel megszépültek, tele vannak pozitív elemekkel. Egyik oldalról tudatosan pozitív a viszonyuk 56-hoz, a másik oldalról pedig tele vannak ösztönös, pozitív élményekkel a következő 30 évről - mondta a miniszterelnök. Szerinte ettől lesznek üresek a megemlékezések, mert sokan nem tudják, hogy kit kell ünnepelni. A tudatos "én" és az ösztönös "én" erőteljes konfliktusa ez - mondta Gyurcsány Ferenc.

Mindenki, aki csak szemezgetni akar, talál magának valót a forradalom 11 napjából - közölte a kormányfő. A demokratikus baloldal képviselői és az antikommunisták is, minden benne van ebben a 11 napban - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint nem szabad engedni, hogy 56 legfontosabb pillérei elmosódjanak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását