2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MDF az e-demokráciáért

Az MDF szombaton nyílt levelet küldött Szili Katalin házelnöknek és Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek, amelyben tárgyalást kezdeményez az állampolgárok elektronikus jogszabály- és jogszabálymódosítás-kezdeményezési jogának megteremtése
2007. október 20. szombat 13:01 - Hírextra

Azt szeretnénk, hogy az állampolgárok elektronikus úton indítványozhassanak törvénymódosításokat, illetve kezdeményezhessenek törvényeket - jelentette ki Pettkó András, az MDF parlamenti képviselője sajtótájékoztatón.

A politikus kifejtette, hogy Észtországban 2003 óta működik egy e-demokráciát megteremtő internetes portál. Pettkó András szerint ilyenre Magyarországon is szükség lenne: a nevüket és adataikat megadó választópolgárok ezen a portálon élhetnének a fenti lehetőséggel, és olyan párbeszéd kezdődhetne a politikával, amely nyitottabbá tenné a törvényhozás intézményét.
Pettkó András azt mondta, a kezdeményezéssel azon a helyzeten is változtatni kívánnak, amelyben a két nagy párt, az MSZP és a Fidesz "áldemokráciát játszik", amikor rendezvényeken, fórumokon hatalmas színpadokról kérdezi az állampolgárokat véleményükről.

Mint elhangzott, Észtországban csak 2003-ban 372 lakossági tervezet futott be és ezekből öt törvény született a tallinni parlamentben. Hozzátette: azóta mintegy 20 állampolgári kezdeményezésből lett jogszabály a balti országban.

Az MDF elképzelései szerint az állampolgárok a parlament által már elfogadott jogszabályok módosítását javasolhatnák, majd az e-demokrácia portál bejáratása után törvényeket is kezdeményezhetnének. Ezek a javaslatok is az illetékes parlamenti bizottságok elé kerülnének általános vitára bocsátásra, akárcsak jelenleg a kormány, a köztársasági elnök, a bizottságok, vagy a képviselők által előterjesztett indítványok.

Pettkó András az elektronikus szavazás lehetőségére is kitért; ezzel Észtország mellett az angliai és a finnországi önkormányzati választásokon is kísérleteztek úgy, hogy az így szavazni kívánó állampolgárok egy-egy kódot kaptak.

"Általános tapasztalat, hogy az internetes lehetőség hatására sok olyan állampolgár vett részt a döntéshozatalban, aki hagyományos módon nem ment volna el szavazni" - mondta a képviselő.

Emlékeztetett arra, hogy az MDF korábban már javasolta az elektronikus voksolás bevezetését a külképviseleteken az európai parlamenti, illetve más választásokon. Pettkó András megjegyezte: mivel az MSZP és a Fidesz nem tudott megegyezni, meghiúsult a kétharmados parlamenti többséget igénylő törvény elfogadása.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását