2024. április 16. - Csongor

Kultiplexkavátor

Régóta visszatérő rémhír, hogy eladják a Kinizsi utcai Kultiplex épületét. Most tényleg történt valami. A jereváni rádió jelenti, a hír igaz, csak nem a kultit, hanem a mellette levő telket, és nem vették még meg, csak lefoglalózták. A Kultinak, a benne m
2007. október 19. péntek 15:33 - Hirextra
„A sajtóból értesültünk mi is arról, hogy hatvan napunk van az épület kiürítésére és átadására” - meséli Csabai Gábor „Papó” a Tilos ügyvezetője. „Mivel semmilyen értesítést nem kaptunk, magunk kezdtünk – főleg a kultisok – érdeklődni. Az tudtuk meg, hogy egyáltalán nincs eladva. Egy Üllői úti foghíjtelket adott el a IX. kerületi önkormányzat, el pontosabban vett fel rá foglalót. Ha azt eladta, akkor lesz pénze arra, hogy a kultit megvegye a fővárostól, ledózerolja és a helyét parkosítsa. Csakhogy kiderült, hogy azt 1 milliárd 146 millióért adják el, ezt a telket, amin állunk – egy háztömbön belül – pedig 164 millióért, ami olyan ordító értékkülönbözet ami nyilvánvalóan nem reális.”

Cool-tiválva! (Szubjektíven a Kultiról)
Vannak helyek, kávézók, esti v merészenkésőig nyitvatartók... és van egy menedék: a Kulti. Ha már minden remény elszállt, koffeinéhséged csillapíthatatlan súlyként vonszolod, forduj toronyiránt az Iparművészetinek és térj be a Kultiplex nevű kert- és élményhelyre.

Kisebb csalódás után (semmi, de totál semmi sem volt már nyitva reggel 4fele, kb csütörtökön) ezt a kertet választottuk egy röpke kávéélmény erejéig; hévre várakozók és hajnali menetrendfüggők.
Mindenért kárpótoltak minket a pultnál, de mindenért.

A pultos srác kezdő mondata és neopunk kinézete kicsit gondterhessé tette az első másodperceket: "Na mi van? Lökitek?" Mire lazán csak "két feketét, lécci" volt a válasz. És erre megtörtént a csoda. Hipergyors pulttisztogatás tört elő a mélyből, vizes ÉS szárazrongyos kivitelben, csak úgy hömpölygött felénk a tömény tisztítószer és egyéb vizes segédanyagok illata. Majd a (módfelett gyorsan és precízen elkészített: igazi!) kávénk szépészeti beavatkozása után (kanáligazítás, helyes póz, helyes oldal, kis víz... cukor...) egy széles mosoly "tessék": mindezt nem háttal, elbújva. Á! Bele az arcunkba és közben még rendezgetjük is a pultot. Egyszóval lenyűgöző! Borravalót semmi szín alatt nem tudtunk átjuttatni ezen a pulton, ezért mi is inkább sűrűn mosolyogtunk. Ennyi jár.
Eszközök, felszolgálás, espresso mind nagyon jeles, sőt.

A hely szelleme pedig még októberben is kerhangulatot idéző igazi kiülős egy védett kis belső udvarban, sok virággal igaz csak belül a lelkünkben. Más nem is kell, ennyi elég, hogy kitartson tavaszig; jöhet a tél, majd átmelegít az, amit kint vagy bent találunk. Csak gyertek, beszélgessetek, vitázzatok vagy épp meséljetek, sírni is lehet és megnyugodni, várni vagy elküldeni... a pultnál mindig lesz hely. Még hajnalban is...

Forrás: kavehazak.hu
Az említett Üllői út 27. szám 1.669 négyzetméter, megspélkelve egy ún. csápos kúttal, ami a beruházást jelentősen megdrágítja, el nem bontható, hiszen a 3-as metrót szolgálja ki vízzel. A Kultiplex alapterülete 868 négyzetméter, mégis a hetedét éri a másik ingatlannak az önkormányzat szerint. Rögtön érthetővé válik az ügylet lényege, ha arra gondolunk, hogy az eladott telek beépítése miatt újabb zöld területet kell felszabadítania az önkormányzatnak. Ha azt nem tudja megoldani olcsón, akkor fabatkát sem ér az egész ingatlanbiznisz. A Kultiért kért összeget az azt jelenleg használók is megfizetnék, de nekik nem ajánlották fel. Nem véletlenül, a Kinizsi u. 28. majdnem 1 milliárdot ér az önkormányzatnak.

„Gerendai Károly (a Kultiplex tulajdonos Sziget Kft. ügyvezetője) azóta beszélt a polgármesterrel, aki azt mondta neki, hogy tavaszig még maradhatunk, mert csak márciusban kezdenék elbontani. De mondom, még nem vették meg. Olyan híreket hallottunk – nem kell rá megesküdni – hogy a fővárosnál olyan képviselők is vannak a közgyűlésben, akik nem szeretnék megszavazni az eladást, mert ezt fontos kultúrhelynek tartják” - folytatja az ügyvivő.

A művelődési ház sorsa tehát azon fog eldőlni, mi ér többet, hogy könnyen és gyorsan keressen a kerület, vagy a komplexum képezte kulturális érték. Lenne más megoldás is, ugyanabban a tömbben parkoló is található. Igaz, annak föld alá süllyesztése és a felszín parkosítása költségesebb megoldás. Ne felejtsük el, az alternatív kulturális helyek és romkocsmák fiatal, külföldi turistákat vonzó miliőjét. Nem mindig a konferencia- és gyógyturizmusra kellene koncentrálni, amikor lehetnénk Közép-Kelet-Európa kulturális fővárosa is. Például a Kultiplexhez hasonló intézményeknek köszönhetően.

A Tilos rádió stúdiójának több helyet is felkínáltak már. Jelentős részük erre alkalmatlan pincehelyiség. „Az önkormányzat is felajánlott helyiségeket, többnyire pincéket, ezeket mi megnézzük, és természetesen számba vesszük. Más helyekről is kaptunk ajánlatokat, és mi magunk is kerestünk helyet. Elmentünk árakat, helyszíneket felmérni. Jelenleg egy nagy, szinte áttekinthetetlen adatbázis az agyunk.”

A Tiloshoz hasonló, zeneileg is alternatív rádió komoly húzóerejét képezi a koncerteket is adó közösségi helynek. Olyan műhellyé téve azt, ahol kölcsönhatásba kerülnek egymással a művészeti ágak. A rádió által szervezett tematikus napok, nem csak az éteren keresztül élvezhetők. A moziteremben ilyenkor témába vágó filmeket vetítenek, a kisteremben és a kertben hozzá kapcsolódó bemutatókat, kézműves foglalkozásokat tartanak. A műsorkészítők a programok szervezésében is részt vállalnak. Kár lenne veszni hagyni egy rádióval szimbiózisban élő art mozit, koncert- és szórakozóhelyet.

„Ez az ügy egy tipikus magyar állatorvosi ló. Senki nem tud semmit, nincsenek pontos információink, pontos időpontok. Helyette zűrös érdekkörök vitatkoznak a fejünk fölött”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását