2024. március 29. - Auguszta

Állítsuk meg a rombolást!

A régi pesti zsidónegyed újabb két védett épületét bontották el, a telkekre a Dohány utcai zsinagógánál is magasabb lakóépületeket terveznek - mondta az örökségvédelemben átfogó koncepciót sürgető ÓVÁS! egyesület elnöke kedden Budapesten.
2007. szeptember 25. kedd 14:21 - Hírextra

Jávor István abszurd helyzetnek nevezte, hogy két, egyedi védelem alatt álló épületet elbonthattak, és feltette a kérdést, vajon milyen tényezőkön és közintézményeken múlott az 1800-as években épített házak sorsa.

A Dohány utcai zsinagóga közvetlen szomszédságában lévő telkeken a múlt héten bontották le a Síp utca 8. és 10. szám alatt álló épületeket, a 2005 óta egyedi védelem alatt álló házaknak csak a kétemeletes homlokzati fala maradt meg - ismertette a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a szervezet elnöke. Tájékoztatása szerint a befektető még a műemléki védettség hatályba lépése előtt kapta meg a bontási engedélyt a VII. kerületi önkormányzattól.

Jávor István bemutatta a birtokukba jutott terveket, amelyek szerint a lakóépületek a jelenleginél legalább három emelettel magasabbak lesznek, a Dohány utca 10. alatt álló, Hild József által 1844-ben épített ház udvarán pedig nyolcemeletes épületszárny áll majd.

"Mindez azt jelenti, hogy a zsinagóga eltörpül a hatalmas épülettömegek mellett (...), melyek látványa sérti és megzavarja a holokauszt áldozatai emlékére kialakított parkot" - olvasható az ÓVÁS! összegzésében.

Molnár Péter, az ÓVÁS! egyesület munkatársa úgy vélte, hogy ha a méltó, átfogó örökségvédelmi koncepció megszületéséig nem lép életbe a változtatási tilalom, akkor "folytatódik az ad hoc rombolás".

"A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) messze nem él a lehetőségeivel" - szögezte le, hozzátéve, hogy a közérdektől messze álló pénzügyi érdekek állhatnak az ilyen esetek mögött.
Megjegyezte, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a terv nem ütközik törvénybe, éppen ezért a beépítési szabályokon kellene változtatni.

"Az önkormányzatnak szemmel láthatóan érdeke ez, a főváros fél a kártérítésektől, a KÖH pedig koncepciótlanul próbál egyezkedni" - említette a kialakult helyzet okát.

Jávor István az MTI-nek elmondta: az a törekvésük, hogy az épületeknek ne csak a homlokzata maradjon meg, hanem azokat egészben, összes kellékükkel együtt őrizzék meg, ugyanakkor kerüljenek lakható állapotba. Modernizálás, minimális átalakítás belefér, de minden lényeges elem maradjon meg - hangoztatta.

Arra már nem lehet rávenni a befektetőt, hogy a két házat építse vissza, de a szintek csökkentése és az épület fazonjának módosítására talán még igen - vélekedett.
Más országokban, ha a történelmi városrészben építkeznek, messzemenően figyelembe veszik a környezetet, és ezt nemcsak jószántukból teszik, hanem kötelezik is őket erre - mondta a szervezet elnöke, hozzátéve, nem tudnak arra választ adni, hogy ez Magyarországon miért nincs így.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását