2024. április 20. - Tivadar

A botanikus kertek szerepe

A kutatómunka mellett a veszélyeztetett fajok mesterséges szaporításával is részt vesznek a botanikus kertek a növényi sokféleség megőrzésében - közölte Mihalik Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai tanszékének vezetője csütörtökön a Tisza-p
2007. október 18. csütörtök 13:16 - Hírextra


"Az senki számára sem újdonság, hogy ha egy állatfaj veszélybe kerül, az állatkertek összefognak és tenyészprogramot indítanak a faj megmentésére, majd visszatelepítésére" - mondta az egyetemi füvészkertet is irányító szakember a témában rendezett konferencia megnyitója előtt .
Hangsúlyozta: a növényfajok megőrzésében ilyen esetben a botanikus kerteké a főszerep, hiszen ott van szakértelem, terület és elszánás a munka elvégzésére.

Példaként említette, hogy a szegedi füvészkertben - a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve - egy csak Magyarországon őshonos faj, a tartós szegfű felszaporítására és az élőhelyre történő visszatelepítésére indult program.

A folyamat 2011-ig tart, de az első kísérleti kitelepítések már most ősszel megtörténtek - tette hozzá.
Megemlítette, hogy a szaporítás mellett a szegedi egyetem kutatói vizsgálják a növény természetes reprodukcióját, környezeti igényeit is.

A több mint harminc intézményt tömörítő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége keresi az együttműködési lehetőségeket a nemzeti parkokkal és minden más szervezettel, amelyek részt tudnak vállalni a növényi sokféleség megőrzésében - jegyezte meg a szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását