2024. április 20. - Tivadar

Webáruházon keresztül is segíthetünk

Az Ukrajna ellen indított orosz agresszió megrázta a világot. Az Európa földjén kitört háború sosem látott egységbe tömörítette az országokat, multinacionális cégeket, szervezeteket. De hogyan segíthet az egyszerű állampolgár a bajbajutottaknak?
2022. március 28. hétfő 11:02 - HírExtra

Közhely, hogy a világ folyamatosan változik. De az, hogy ilyen gyorsan az egészen megdöbbentő. A COVID-járvány még le sem csengett, mikor háború kezdődött az öreg kontinensen. Azt megtapasztaltuk, hogy a világvírus átalakította a munkavégzésünket, az iskolai munkát, vagy a vásárlási szokásainkat: az online vásárlások például az Alza webáruházban egyre népszerűbbek lettek, ahogy a házhozszállítások száma is ugrásszerűen megemelkedett.

De miként változtat meg minket a küszöbünkön zajló háború?

A harc sosem megoldás a problémákra, inkább újabb sérelmeket, újabb konfliktusokat okoz. Ezt a történelem számtalanszor megmutatta. Most azonban van egy újabb hozománya is: sosem látott összefogás alakult szerte a világon. (A HírExtra itt foglalta össze az Oroszország ellen hozott szankciókat.)

De hogyan segíthetünk a harcok elöl menekülőknek? Azoknak a csecsemőknek, gyermekeknek, akik nem is értik mi zajlik körülöttük, miért borult fel egyik napról a másikra az életük; azoknak az anyáknak, nagymamáknak, akik kénytelenek voltak férjüket otthon hagyva elhagyni hazájukat, nem tudván látják-e egyáltalán még élve a család férfitagjat.

Az Európai Unió országai egységesen segítenek Ukrajnának: ellátmányt, védelmi hadieszközöket küldenek az országba. India gyógyszerszállítmányt indított Kijevbe, az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, és Ausztrália pénzbeli segítséget nyújt. Elon Musk a Starlink műholdrendszer használatához alkalmas konzolokat adományozott Ukrajnának.

De miként segíthet az egyszerű ember?

Szerencsére számtalan szervezet várja, gyűjti az adományokat: a Magyar Vöröskereszt országos adománygyűjtést szervezett, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet illetve a Baptista Szeretetszolgálat pénzgyűjtést kezdeményezett, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig élelmiszersegélyt indított a háborús térségbe.

A webáruházak szintén részt vállalnak a segítségnyújtásból. Az Alza és leányvállalatai összesen 356 millió forintot különítettek el erre a célra. Amennyiben adományokat szeretnénk küldeni, a webáruház ebben is segít: ezen a linken azokat a termékeket gyűjtötték össze, amelyek a legmegfelelőbbek lehetnek a jelenlegi, országszerte folyamatban levő adományozáshoz.

A matractól, a takarókon át, a higiéniai eszközökön keresztül az elsősegély-készletekig, elemekig, vagy akár tartós élelmiszerekig számtalan hasznos termék közül választhatunk, ha szeretnénk tevékenyen részt vállalni a segítségnyújtásban.

Egységben a békét akarók

A szabad világot egybeforrasztotta az orosz háborús gépezet agressziója. Az Európa városaiban összedőlő épületek, a szétbombázott utcák, a kiégett autók, vagy a lepusztult játszóterek látványa az első sokk után mindenkit cselekvésre késztetett.

A politikusok gazdasági szankciókkal, a nemzetközi sportszövetségek az oroszok sportolók kizárásával, a multinacionális vállalatok tevékenységük beszüntetésével, a kereskedelmi cégek a kereskedelem befagyasztásával, a színészek, zenészek, ismert emberek a békére való felhívással jelezték: nemet mondanak a háborúra.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását