2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

A KDNP szót emelt a művészeti oktatásért

A művészeti oktatást végző intézmények megmaradása érdekében a kereszténydemokraták javasolják, hogy ezek az iskolák kapjanak türelmi időt az oktatás előírt feltételeinek biztosításához; erről a párt oktatáspolitikusa beszélt csütörtökön, Budapesten.
2007. október 18. csütörtök 13:18 - Hírextra

A KDNP azt szeretné, hogy legyen lehetőség a művészeti iskolákban dolgoz pedagógusok átképzésére, a megfelelő gyakorlattal rendelkező pedagógusok pedig kapják meg az oktatáshoz szükséges jogosítványokat - mondta Hoffmann Rózsa, a párt parlamenti képviselője sajtótájékoztatón.

A művészeti intézmények - korábban zeneiskolák - számára előírt minősítési folyamat előminősítő fázisának befejezését követően a tanulók száma több mint százezerrel csökkent - közölte a Hoffmann Rózsa. Hozzátette: a 2006-2007-es tanévben 316 ezer gyermek tanult a 864 iskolában, jelenleg viszont már csak 208 ezer tanulója van a 694 előminősítésen megfelelt intézménynek.
A képviselő szerint a csökkenés azt jelenti, hogy a leghátrányosabb helyzetű, illetve a kistelepülésen élő gyerekek számára szűnik meg ez az oktatási forma. Megjegyezte, hogy a kormány nem tudja és nem is akarja finanszírozni ezeknek az intézményeknek a működését, azért írta elő a minősítést.
Hoffmann Rózsa azt mondta, a minősítő eljárás alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért nem kizárt, hogy a KDNP rövidesen az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ellenzéki politikus kitért a minősítési eljárás anyagi vonzatára is. Mint mondta, a kétlépcsős eljárás első fázisa 65,5 ezer forintba kerül, az ezen túljutott intézményeknek a végleges minősítés megszerzéséhez legalább 150 ezer forintot kell fizetniük. Ez az összeg azonban különféle mutatók alapján jelentősen megnövekedhet, és akár az egymillió forintot is meghaladhatja. Ez az iskolák számára kezelhetetlen összeg - közölte.

Beszámolt arról, hogy a kialakult helyzet áttekintésére, megoldási javaslatok kidolgozására összehívta az Országgyűlés oktatási bizottságának ellenőrzési albizottságát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását