2024. április 28. - Valéria

Ártalmas a rák ellen!?

A férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegsége a prosztatarák, de az Egyesült Államokban egy kiváló szakértőkből álló bizottság úgy véli, hogy 75 évesnél idősebb emberek ilyen irányú szűrővizsgálata nem javasolt, mert több hátránya van, mi
2008. augusztus 10. vasárnap 18:50 - Hírextra
A szakorvosi bizottság áttekintette az orvosi szakirodalmat és megbeszélte minden olyan vizsgálat eredményeit, amely a prosztata daganatos betegségeivel foglalkozott. Az ilyen rákszűrés vérvizsgálat. A vérből meghatározzák a prosztata-specifikus antigén - a névből alkotott betűszóval jelölve PSA - szintjét és abból következtetnek a daganatos betegségre.

Az Egyesült Államokban a Kongresszus hívja össze időnként a legújabb tudományos eredmények áttekintésére ezt a Bizottságot és annak döntése alapján szabják meg azokat a betegséget megelőző lépéseket, melyek a vizsgált egészségügyi szakterületre vonatkoznak. Egy munkacsoport azt is megvizsgálata, milyen tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy a szűrővizsgálat ezen a területen kedvező eredménnyel jár.

Kenneth Lin és munkatársai azt találták, hogy egyetlen, véletlenszerű kiválasztáson alapuló, megfelelően ellenőrzött tanulmányt sem fejeztek be és zártak le. Három elfogadható szinvonalú vizsgálat volt, de a hamisan pozitiv vérvizsgálatok eredményei sok nem kivánatos hatással jártak.
A szűrővizsgálatok egyik gondja, hogy gyakran nem közlik és nem ritkán nem is tudják, hogy a vizsgálatnak milyen a pontossága: milyen gyakori, hogy nem ismeri föl az ott lévő betegséget, vagy látszólag betegségre utal, pedig a vizsgált személy egészséges. Az első hiba esetén az orvos és a beteg is azt hiszi, nincs tennivaló, pedig sürgős kezelésre volna szükség.

A kóros elváltozásra utaló, tévesen hamis vizsgálati eredmény pedig a betegségtől, annak következményeitől való félelmet vált ki. Ez a hiba volt gyakori a prosztatarák szűréseknél, ezért egészséges embereket operáltak meg fölöslegesen és előfordultak műtéti szövődmények: vizelési zavarok és a férfiúi képesség megszűnése.

A bizottsági döntés hangsúlyozza, hogy ha bárkinek, bármilyen korban vizelési panaszai támadnak, menjen szakorvoshoz és azt megfelelően vizsgálják, kezeljék. Csak a panaszmentes idős férfiak szűrővizsgálatát tartják fölöslegesnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását