2024. május 3. - Tímea, Irma

Interjú egy gójjal

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre többet hallani a Gój Motoros Egyesületről. De vajon kik ők, mik a céljaik, mit kell tudni a magyar motoros társadalomról? Erről beszélgettünk Mészáros Imrével, a gójok elnökével.
2007. október 17. szerda 17:00 - Pór Károly

Miért éppen Szögi Lajos halála kapcsán tartották fontosnak ezt a megemlékezést? És mondjuk a tavaly nyáron felgyújtott makói lány esetében  - ahol nem romák követtek el bűncselekményt -miért nem?

Mindenhol nem tudunk ott lenni. Szalonnán egy hétéves gyereket erőszakoltak meg a romák, Putnokon pedig levágták egy ember kezét és még sorolhatnám. Az élet kioltása viszont az utolsó csepp a pohárban. Ez nem csak az olaszliszkai romáknak szól, hanem mindenkinek, aki önbíráskodik. 

Mi a véleménye a magyarországi romákról?

A roma lakosságnak 5-10%-a beintegrálódott, a többi pedig mintha nem szeretne, nem akarna, vagy nem tudna. Hogy ezért ki a felelős, a politika vagy ők maguk, azt nem tudom, de gyanítom, hogy ők maguk. Egyébként említenék egy példát, ami az egész rasszista kérdést árnyalja. A romák nyáron megdobáltak Olaszliszkán egy zsidó csoportot. Ha ezt én teszem, akkor fasisztának neveznek, ha egy cigány teszi ugyanazt, akkor az micsoda? Azt mondom, először legyél hazafi, majd utána legyél zsidó, cigány vagy valami.

Hová fejlődhet ez a motoros összefogás?

Úgy gondolom, hogy egyik társaság sem készül arra, hogy politikai szerepekört vállaljon, de ha valahol megnyilvánulnak a motorosok, akkor talán odafigyelnek a véleményükre. Ezt tartanám fontosnak.

Van kapcsolatuk, az olyan, önökhöz hasonló nézeteket valló, nem motoros csoportokkal, mint például a Magyar Gárda?

Éppen most egyeztettem Vona Gáborral, a Magyar Gárda elnökével, aki felkért minket, hogy vegyünk részt az október 21-i gárdaavatáson. A Gój vezérkar ott is lesz, hogy jobban megismerjük őket, de nem motorokkal megyünk.

Elképzelhetőnek tart egy szorosabb együttműködést a gárdával?

Igen, ugyanúgy, ahogy a MAZSIHISZ-szel is. Mindenkinek egyforma esélye van.

Velük is folynak tárgyalások?

Nem. Mert nem kerestek meg minket. Igaz mi sem kerestük őket.

Terveznek felvonulást október 23-án?

Ahogy tavaly is, ugyanúgy idén is méltóságteljes motoros felvonulással emlékezünk meg a forradalomról délután 14 óráig, majd megyünk a Corvin közbe.

Van még bármilyen olyan dolog, amit kiemelne a Gój Motoros Egyesület kapcsán?

Igen. Nagyon fontosnak tartok kiemelni egy olyan dolgot, ami az egyoldalú médiában nem jelent meg. Nevezetesen azt, hogy mi bizonyos jó ügyek érdekében adományokat is gyűjtünk. Így például most, Szögi Lajos családjának megsegítésére. De említhetem a csíkszeredai Erős Istvánka példáját is, akinek a fülműtétjére 1 millió forintot dobtak össze a motorosok. Amikor ezt körbeküldtem a médiában, akkor finoman szólva is szartak rá!


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását