2024. május 3. - Tímea, Irma

Citromdíjasok I.

Országos listát állított, de a kritikus 5 százalékot nem érte el a „Harmadik út” névre keresztelt MIÉP-Jobbik-Kisgazda maradványok szövetsége. A két radikális nacionalista párt története összefonódik, ellenére az időről-időre felbukkanó ellens
2007. október 12. péntek 07:27 - Hírextra
A „csurkapárt”

A Csurka István nevével fémjelzett MIÉP az első szabad választásokon a legtöbb szavazatot szerző jobboldali gyűjtőpárt polarizálódásával és végül szakadásával született. Valamennyi pártról elmondható, hogy története során egy a párton belüli csoport, irányzat – ami vagy kötődik egy vezéralakhoz, vagy nem – veszi át azon belül a vezetést, kiszorítva vagy magához idomítva a többi, párton belüli csoportosulást. Ez a folyamat hatványozottan mutatkozott meg a nemzeti-liberális/konzervatív-liberális, keresztény-szociális, népi balos és népnemzeti, nacionalista irányzatokkal bíró MDF-ben. A nyugati konzervatív és kereszténydemokrata pártokat példaképének tekintő Antall József személye megosztotta a pártot. Az MDF-en belüli, a liberális demokrácia rendszerével ellenséges nacionalista-antikommunista csoportok Csurka István körül tömörültek. Körükben hamar megszületett Antallról a számukra elfogadhatatlan posztkommunistákkal és liberálisokkal kiegyező áruló képe. A pártvezetés által fokozatosan kiszorított Csurka végül saját nemzeti-radikálisnak nevezett pártot alapított Magyar Igazság és Élet Pártja néven.

Csurka István: A rend programja (részlet)
A magyarság megmaradásához feltétlenül szükség van az idegen érdekeket szolgáló, nihilizmust terjesztô, romboló szellemű neoliberális tudatipari túlsúly kiküszöbölésére.

Rendteremtés a képernyőn. Új, a nemzet érdekét szolgáló médiatörvény. Sajtótörvény és a sajtóbeli tulajdonviszonyok kiegyenlítése. Hiteles, mindenkit elérő, mindenre kiterjedő tájékoztatás, a magyar kultúra értékeinek közkinccsé tétele. Törvénnyel kell útját állni a lélekrombolásnak, a szórakoztatás címén való népbutításnak, az üzleti érdekek gátlástalan érvényesítésének. 2007-ben lejár a két nagy kereskedelmi tévé műsorszolgáltatási szerződése. A pánik balliberális körökben már most kitört. Időnek előtte 2012-ig meghosszabbították szerződésüket. A neoliberálisok tudják, hogy a két kereskedelmi tévé hazug propagandája nélkül Magyarország gyarmatosítása és az ô hegemóniájuk megszűnik. Műsoraik, óriási technikával kifejlesztett népbutításuk, valóságshow-jaik szörnyű koloncként fonódnak a magyarságra: szerződésük megszüntetése, amihez a magyar államnak joga és lehetősége is van, az volna az igazi felszabadulás. Ekkor a két közszolgálati tévé is átalakulhatna valóban közszolgálativá, sőt az egész magyar kultúra fellélegezne. Ezért a két kereskedelmi tévé műsorszerződését a magyar államnak meg kell tagadni, erre törvényes lehetőség van. Működésük változatlanul hagyása bűn a magyarság ellen. Ez a magyar jövő egyik legfontosabb alapkérdése, amely azonban a társadalom széles rétegei elôtt egyszerűen el van takarva. Ettől független kérdés az ATV. Ez a csatorna egy úgynevezett egyház, a Hit Gyülekezete tulajdonában van, valójában a Soros Alapítvány tartja el, és kizárólag izraeli–amerikai és hazai neoliberális érdekeket szolgál. Idegen test a nemzet életében. Magyarellenes, hazug és gátlástalan. Megszüntetése a magyar megmaradás próbaköve.

Forrás: www.miep.hu
Nem véletlen a Csurka fejéből kipattant nemzeti-radikális önmeghatározás. A két világháború között Bajcsy-Zsilinszky Endre alapított ezzel a jelzővel pártot, eltávolodva az egyre inkább náci és németbarát, antiszemita fajvédőktől. Ugyanő a kisgazdákhoz – Eckhardt Tiborral ellentétben – nem lépett át, felróva azok túlzottan vidékies, agrárius jellegét. Az NRP meg akarta szólítani a középosztályt és a munkásságot is, végig szembehelyezkedve a korszak arisztokratikus, konzervatív-liberális gyökerű, angolszász orientációjú elitjétől. Erre a hagyományra, és bizonyos összeesküvés elméletekre támaszkodik a MIÉP ideológiája. Utóbbinak középpontjában a rendszerváltozás ellopása áll. Ebben a világképben a nyugati mintájú, liberális demokrácia és piacgazdaság kettősére épülő állami berendezkedés – ami a globalizációval terjed – éppúgy egy nemzetközi (értsd: nem nemzeti, zsidó) érdekcsoport műve és eszköze, mint a kommunizmus volt, és amelynek saját érdekei a magyarságéval ellentétesek. Ezért nem tartják meglepőnek a posztkommunista-szocialista és a liberális párt házasságát, és ezért kritizálják a mindenkori jobboldalnak a liberális demokrácia keretei között működő nagy pártjait.

Az „ifjú gárda”

A Jobboldali Ifjúsági Közösség a szélsőjobboldali egyetemisták összefogására alakult, még 1999-ben. Miközben egyre több egyetemről tiltották ki őket nézeteik miatt, egyre szervezetebbé váltak. Ezt a szervezettséget használták ki 2003-as párttá alakulásukkor, nevük innentől Jobbik Magyarországért Mozgalom. Az időközben Csurka egyszemélyes magánbirodalmává lett MIÉP-en és csatolt állományain (Magyar Fórum, Pannon Rádió) belüli viszályok szintén segítették az új párt megalakulását. Mindazok, akiknek a pártelnök mellett már nem jutott hely, a Jobbikot választották, élükön az ambiciózus fiatalokkal. A JMM ilyen formán részben a MIÉP-ből eredeztethető, de ne felejtsük el a szélsőjobboldali ifjúsági szubkultúrába, a lágyabb vagy keményebb fellépésű bőrfejű-mozgalmakba ágyazottságát se. Az intenzív pártépítés mellett (például a futball-ultrák közötti toborzások) az országos ismertséget hozó akciók (keresztállítás, a Tilos Rádió-botrány kirobbantása, Magyar Gárda) mutatják, mennyire marginális támogatottságú, ugyanakkor lendületes, gátlástalanul nyomuló politikai csoportosulás a Vona Gábor vezette formáció.

A Harmadik út választási szövetséghez utóbb csatlakoztak az FKgP lehulló darabjai közül azok, akik korábban is hajlottak a rendszerváltozás történetének csurkai értelmezésére. Ebben nyilván szerepe volt az „Antalli örökségnek”, a volt miniszterelnök személye nem csak saját pártját osztotta meg, hanem a vele koalícióra lépő történelmi pártokat is. A mérsékelt kisgazdák 1992-től 33-ak néven a koalíciót támogatták, a maradék 12-ek pedig Torgyán Józsefet. A párt végső szétesése 2001-ben történt. A 2002-es választásokon 0,02 százalékot értek el.

Bíber József Tibornak, a Jobbik alelnökének közleménye
Minden élősködő és bűnöző cigány távozhat külföldre

A Jobbik szerint nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc azon kijelentését, amely a hazai viszonyokkal elégedetlenkedőket külföldre való távozásra biztatja, éppen Kolompár Orbán OCÖ-elnök tartja célravezető megoldásnak magára és az általa képviselt cigányságra nézve.
Kolompár, aki 800 ezer cigány emigrálását helyezte kilátásba nem létező fenyegetettségükre hivatkozva, a magyar állampolgárság alóli jelképes felmentési kérelmével nyíltan kinyilvánította, hogy véleménye szerint a cigányságnak ott a haza, ahol a megélhetés.
A Jobbik bízik abban, hogy Kolompárral együtt minden olyan cigány távozik az országból, aki eddig élősködő, bűnöző életmódjával egész országrészek terrorizálásában, a jogkövető lakosság megfélemlítésében, kifosztásában vett részt.
Az OCÖ elnökének a közjogi méltóságokhoz eljuttatott közleménye demagóg és manipulatív, mindemellett azon cigány rétegeket mélyen sértő nyilatkozat, amelyek jogkövető magatartásukkal a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjébe beilleszkedve maguk is elítélik etnikumuk bűnöző hányadát.

Forrás: www.jobbik.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását