2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Jobbik, a lőtér és a véderő egyletek

A Magyarországi Munkáspárt 2006 az Ügyészséghez fordult a Nemzeti Őrsereg szeptember 18-i, Nyíregyház utcáin végzett alaki gyakorlata ügyében. A résztvevőkkel szemben eljárás indult. Csakúgy a nyíregyházi, volt katonai lőtéren történt igazoltatás után, a
2007. október 9. kedd 11:06 - Tálos Lőrinc
Kiss Bálintot a Munkáspárt 2006 alelnökét kérdeztük az ügyről:

Milyen jogi indokkal fordultak az ügyészséghez?

Kiss Bálint a Munkáspárt 2006 alelnöke: Véleményünk szerint kimeríti az 1947. évi 18-as törvényben foglaltakat, amiben a párizsi békeszerződés van törvénybe iktatva, ami kiemeli, hogy félkatonai, fasiszta jellegű szervezet nem működhet Magyarországon. Úgy gondoljuk a Nemzeti Őrsereg ebbe a kategóriába beletartozhat, ezért kértük az ügyészségi vizsgálatot. Eljárás indult, konkrét eredmény még nincsen.

Idézek a nyilatkozatukból: "A katonai egyenruhára emlékeztető, karjukon a volt nyilas mozgalom jelképére szinte tökéletesen hasonlító karszalaggal vonuló személyek fellépése alkalmas volt félelemkeltésre a békés állampolgárokkal szemben. Pártjuk két vezetője - Vajnai Attila és Fratanolo János - ellen tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt folyik eljárás. Összehasonlíthatónak tartja a két ügyet? Mi a véleményük a tiltott önkényuralmi jelképeket érintő jogi szabályozásról?

 
A Magyarországi Munkáspárt 2006 feloszlatta a Nemzeti Őrsereget
A menetelésen résztvevőkkel szemben eljárás indult gyülekezési joggal való visszaélés gyanújával.
2007. szeptember 18-án a Nemzeti Őrsereg tagjai egyenruhában, katonai alakzatban, parancsnok vezetésével menetelést hajtottak végre Nyíregyháza utcáin.

A Munkáspárt 2006 az Ügyészséghez fordult, mondván az említett demonstráció társadalmi csoportokban félelmemkeltésre adhatott okot, valamint az említett szervezet egyenruhája, jelképei olyan félkatonai jellegű csoportosulásra emlékeztethet, amelyek működése a Párizsi Békeszerződés máig érvényes rendelkezései szerint nem megengedettek.

Az ügyészségi vizsgálat megállapította, hogy a Nemzeti Őrsereg nem rendelkezik bírósági bejegyzéssel, működése illegitim. A menetelésen résztvevőkkel szemben eljárás indult gyülekezési joggal való visszaélés gyanújával.

A Nemzeti Őrsereg Szabolcs megyei kezdeményezésű alakulat, a Magyar Gárda bajtársi szövetségesének tekinti magát. Az Őrsereg nevében rendszerint a Jobbik nyíregyházi tisztségviselői nyilatkoznak, részt vettek a Magyar Gárda tagjainak avatásán is.

Nyíregyháza, 2007. október 6.

Kiss Bálint
Munkáspárt 2006
alelnök

Forrás: www.munkaspart-2006.hu
Az ügyről ők ketten tudnának nyilatkozni. Az én véleményem szerint az ötágú vörös csillag munkásmozgalmi jelkép. Olyan jelkép, amit az Európa Parlamentben ülő nagyjából 40 képviselő szabadon használhat. A Nemzeti Őrsereg karszalagja nem azonos azzal amit a Nyilaskeresztes párt 1944-45-ben használt. Aki alapszinten járatos a történelemben, az jól tudja, hogy ez a jelkép mire hasonlít, a Nemzeti Őrsereg mire akar hasonlítani. Azt a nyilaskeresztes pártot tekinti példaképének amelyik részt vállalt 600 ezer magyar állampolgár elhurcolásában a náci haláltáborokba. Szeptember közepe óta rendszeresen tartanak felvonulásokat. Múlt hét szerdán Nyíregyházán, egy magántulajdonban lévő, használaton kívüli lőtéren gyakorlatoztak. Az ott lévő biztonsági őr kihívta a rendőrséget, és nagyjából 20 főt igazoltattak. Egy részük a Nemzeti Őrsereg egyenruhájában volt. Egyikük, konkrétan Érpatak község polgármesterének kocsijában közbiztonságra veszélyes eszközt is találtak. Ellene szabálysértési eljárás indult.

Vona Gábort a Jobbik elnökét is megkerestük:

A Munkáspárt 2006 alelnöke szerint a nyíregyházi lőtéren a Nemzeti Őrsereg gyakorlatozott. Ott igazoltatták Gyüre Csabát aki a Jobbik megyei elnöke. Van kapcsolat a Jobbik és a Nemzeti Őrsereg között?

A Nemzeti Őrsereghez nekem nincs közöm. Hívja Gyüre Csaba urat, én erről nem tudok nyilatkozni.

Tudott arról, hogy a Jobbik megyei elnöke szervezi a Nemzeti Őrsereg megmozdulásait?

Nem tudtam, mert nem is hiszem, hogy ő szervezné. Azt tudom, hogy a helyi Jobbik és a Nemzeti Őrsereg rendszeresen együttműködik. A Kossuth téren vannak tüntetések ahol többször segítettek már, biztosították a rendezvényt.

Gyüre Csaba a Jobbik megyei elnöke, a nyíregyházi „Kossuth téri tüntetők” vezetője:

Mi történt a nyíregyházi lőtéren?

Nyíregyházán 2007. szeptember 17-e óta minden nap van tüntetés. Mi az ott tüntetők azt beszéltük meg, hogy október 6-án rendezünk egy fáklyás felvonulást az aradi vértanúk emlékére. Erre készültünk a volt honvédségi gyakorlótéren. Amikor befejeztük a gyakorlást, akkor érkezett meg a rendőrség és igazoltatott bennünket. Mindannyiunk kocsiját átkutatták.

A feljelentés úgy szólt, hogy ott a Magyar Gárda gyakorlatozik. Önök ezt hatzározottan cáfolják. Kik gyakorlatoztak ott, tartoznak e valamilyen szervezethez?

Semmi köze nincs ennek a Magyar Gárdához, és mi magunk is megelepődtünk ezen, nem tudjuk honnan származik az információ. Olvastuk a rendőrségi közleményt, de annak a nagy része nem igaz. Ez nem a Magyar Gárda volt és semmi köze a Magyar Gárdához. Aztán az sem igaz, hogy felszólítottak volna minket a biztonsági őrök. Nekünk senki nem szólt. Azon a területen nincsen sem tábla, sem kerítés, ami jelezné, hogy ez magánterület. Amióta nincs honvédség Nyíregyházán, ez egy elhagyatott terület, amit legföljebb birkalegeltetésre használnak.

Más forrásból úgy értesültünk, hogy a Nemzeti Gárda gyakorlatozott ott. Ezt meg tudja erősítení vagy cáfolni?
Volt aki a Nemzeti Őrsereg egyenruháját viselte?

Nem tudom megerősíteni. Ezek a Kossuth téri tüntetők voltak. Egészen biztosan senkin nem volt az az egyenruha. Az is megjelent, hogy egyenruhát viseltünk. Az emberek egyharmadán terepszínű ruha volt. Nem katonai, hanem olyan, amilyet a vadászok is hordanak. Se a Magyar Gárda, se a Nemzeti Őrsereg egyenruháját nem viselte senki.

A jelenlévők között volt olyan aki valamelyik említett szervezet tagja?

Szerintem igen. Elképzelhetőnek tartom, hogy volt. Mivel a Kossuth téri tüntetés az alapja a Nemzeti Őrseregnek, azon alapul. A Nemzeti Őrsereg gondolata a nyíregyházi tüntetők között fogalmazódott meg. Mivel a rendezvényeket, amikor nagyobb létszám van, biztosítaní kell. Ezt a rendőrség is előírja. Erre hoztuk létre, ezt mi úgy nevezzük, hogy Nemzeti Őrsereg, mert ez egy hangzatos elnevezés. Van egyenruhája is, és elsősorban rendbiztosító szervezet a rendezvényeinken.

Önnek van kapcsolata a Nemzeti Őrsereggel?

Igen, van.

Tagja? Alapítója?

Ez egyelőre egy baráti társaság. Bejegyezve jelen pillanatban nincs. Most van folyamatban az egyesületté alakítás. Valószínűleg ez a jövő hétre már megtörténik. Elképzelhető, hogy a tagja leszek. Igen, nyilván a tagja leszek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását