2024. június 2. - Kármen, Anita

Sugárzó vonatok Záhonynál

Két sugárzó anyagot szállító vagont fordítottak vissza az ukrán határőrök hétfő délután Záhonynál. A cirkónium-szállítmány Ausztria felől érkezett Magyarországra és Ukrajnán keresztül Fehéroroszországba tartott. A katasztrófavédelem folyamatosan méréseket
2007. október 15. hétfő 19:36 - Hírextra
A szerelvény 30 vagonból állt, ebből kettőben szállítottak radioaktív cirkóniumot. A záhonyi sugárkapu azonban bejelzett, mire az ukránok visszafordították a két vagont. Jelenleg a záhonyi MÁV Cargo telepen áll - mondta el Dobson Tibor. A katasztrófavédelem folyamatosan méri a sugárzást, az eredmények azt mutatják, hogy az értékek az egészségügyi határérték alatt vannak, egy méterre a vagonoktól pedig már normál háttérsugárzást mértek, így veszélyt nem jelent a környezetre - tette hozzá a katasztrófavédelem szóvivője.

A cirkónium a homokhoz hasonló állagú anyag, egyebek között csempegyártáshoz és ékszerkészítéshez használják.

Július végén hasonló eset történt, akkor Csapnál lépett volna át egy cirkóniumos vagon, ám az ukránok visszafordították. Néhány nappal később a vagont visszaküldték indulási helyére, Szlovéniába.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását