2024. április 20. - Tivadar

Tablettával és dugóhúzóval a vérrög ellen

Az agyvérzés (szélütés, gutaütés, sztrók) már változatos elnevezéseivel is jelzi, hogy tömegeket érintő betegségről van szó. Akit elér, jórészt attól függően éli tovább az életét (ha egyáltalán életben marad), hogy mennyi idő múltán tudják őt szakszerűen
2007. október 12. péntek 09:35 - Hírextra

A kutatók manapság az agy öt fő betegségének a Parkinson- és az Alzheimer-kórt, az autizmust,a depressziót, valamint - nem utolsósorban - a népi nyelven gutaütésnek nevezett agyvérzést, szélütést tartják. Manapság illik angolosan sztróknak (stroke=ütés, németül szintén Hirnschlag=agyütés) nevezni.

Az orvosok szerint a sztrók az agy szívrohama. Az amerikai statisztikák szerint ott évente 700 ezer embert érint és közülük 170 ezren bele is halnak. A halálozási okok sorában a szívelégtelenség és a rák mögött a harmadik. A magyarországi helyzet is hasonló: évente 19-20 ezer ember hal meg, agyi katasztrófa következményeként.

A szélütéskor az esetek négyötödében az agy valamelyik erét eldugaszolja egy ott megakadt, alvadékony vérrög. A mögötte felduzzadó vér aztán szétfeszíti a milliónyi agyér közül éppen megtámadott ér oldalát és a résen át elönti az agynak a nyíláshoz közeli részét. Emiatt ott az abban működő "vezérlés" megszűnik. A következmény: az onnan vezérelt funkciók lebénulnak. Például nem mozognak az egyik oldali végtagok, az érintett nem képes beszélni, a fél arca elernyed, lóg és hasonlók. Amennyiben nem egyik alapvető szerv, például a szív, vagy a tüdő bénul meg - az esetleges túlélés sem örömteli, mert a beteg agyműködése csak nagyon részlegesen áll helyre, az illető rendszerint elbutul, nem képes önmagát ellátni. Minél idősebb az érintett, és minél később kezdenek segíteni rajta, annál kisebb az esélye, hogy a vérrög feloldódjék, az ér begyógyuljon és az agy önmaga felszámolja a vérömlenyt.

Az Egyesült Államokban a sztrók gyógyításának jelenleg két módját alkalmazzák, a University of Texas Report közleménye szerint. Az egyik egy géntechnikával előállított gyógyszer (TPA), ami feloldja a vérrögöt. De megbízhatóan csak akkor, ha a szélütést követő három órán belül be tudják adni a páciensnek. Későbbi beadás esetén akár újabb vérzést is okozhat az agyban. A kutatások most arra irányulnak, hogy a gyógyszer bevetése előtt hogyan lehet megtalálni, majd elkerülni a sérülékeny, gyengébb, oxigénhiányos ereket, amelyek érzékenyebbek a gyógyszer rögoldó képességére. A másik egy Merci Retriever nevű készülék, amellyel az orvosok, mint egy kis dugóhúzóval, eltávolítják (a megnyitott koponyán át hozzáférve) az érből a vérrögöt. Az esetek felében sikerrel. A művelet során csökkenteni kell a vér nyomását, meg kell tisztítani a sérült agyfelületet az oda került vértől, és be kell foltozni az eret. Mindezt minél hamarabb és minél gyorsabban.

Másutt a denevérek nyálából és a kígyók mérgéből nyert vérrög-oldó gyógyszerrel folytatnak ígéretes kísérleteket. Remélik, hogy az új rögoldók kevésbé hatnak károsan a rögöt körülvevő véredények, erek falára, ezért nemcsak a szélütést követő első órákban lesznek alkalmazhatók.

Gyorsabb és eredményesebb beavatkozás lehetőségét teremtik meg az egyre korszerűbb agy-műtők is, amilyen például a texasi Houston egyetemén már működik, BrainSUITE (agyterem, agyhelyiség) néven. A 9,2 millió dolláros költséggel létesített műtőben különleges robotok, speciális mennyezetvilágítás, MR (mágneses rezonanciás) képalkotók és kivetítők, komputerek, három dimenzióban dönthető műtőasztalok segítik az agysebészek munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását