2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A veszélyes négyesfogat

Két bűvös szám - 140 és 90 - jelzi a felnőtt ember vérnyomásának még elfogadható határértékét. Ha bármelyiknél többet jelez a mérőműszer, azonnali és rendszerint életfogytig tartó gyógyszeres kezelésre van szükség. Ezzel elkerülhető a súlyosabb, akár halá
2007. október 12. péntek 10:35 - Hírextra

Néma gyilkos, halálos páros. Nem horrortörténetek címei, hanem a hipertónia, a magas vérnyomás jelölésére szolgáló kifejezések az orvosi szlengben.

A magas vérnyomás népbetegség, és egyre többen kerülnek a veszélyeztetettek körébe. Nem véletlen, hogy sokféle módon hívják fel rá a közfigyelmet. Nem csak egy-egy napot, hanem egész hetet szenteltek most is megismertetésére, felvilágosításra, szűrésre, azzal a céllal, hogy minél többen képesek legyenek megelőzni a bajt, vagy ha már együtt kell élni vele, kontroll alatt tudják tartani magas vérnyomásukat. Mégis sokan vannak, akik nem veszik komolyan az időben elhangzó figyelmeztetést, holott a genetikai hajlamosító tényezőkön kívül veszélyeztetett, aki túlsúlyos, aki dohányzik, mozgásszegény életmódot folytat, stresszes életet él, magas a koleszterin- és vércukor szintje.

Dr. Pados Gyula, a Szent Imre Kórház IV. belgyógyászati osztályának főorvosa, a Magyar Hipertónia Társaság vezetőségi tagja könyvben is összegezte a legfőbb rizikótényezőket. Az elhízást, a magas vérnyomást, a magas vérzsír szintet, és a cukorbetegséget együtt "veszélyes négyesfogat"-ként jelölte meg, melyek közül, ha egy megjelenik, előbb-utóbb csaknem teljes bizonyossággal követi őt a többi.
- Vajon kivédhető-e, megelőzhető-e az, ami ellen senki nincs bebiztosítva? - erről beszélgetünk a főorvossal.

- Az egy évszázada ismert hipertóniáról ma már sokat tud az orvostudomány, ennek ellenére nem gyógyítható, tehát egy életre szól. Éppen ezért rendkívül fontos a megelőzés, aminek érdekében mindenki önmaga tehet a legtöbbet. A magyarok közismerten szeretnek enni, mégpedig kalóriadús, tápláló ételeket, ennek következtében igen sok a túlsúlyos, kövér ember. Azt már régóta tudja az orvostudomány, hogy ez káros az egészségre, de, hogy a túlsúly 90 százalékban összefügg a magas vérnyomás kialakulásával, az csak a legutóbbi idők felfedezése.

Ma már nem ritka a magas vérnyomásos gyerek az óvodában sem. A kövér gyerekek 10-20 százalékánál fordul elő magas vérnyomás - tudatja a főorvos.

A megelőzés, a kiszűrés tehát már gyermekkorban meg kell, hogy történjen, mert az elhanyagolt magas vérnyomásos beteg útja egyenesen vezet a különféle súlyos, nem egyszer halálos szövődményekhez, szív - és érrendszeri problémákhoz, vese-, cukor-, stroke betegségekhez. Az egész ország területén működnek a megyeszékhelyeken lipidológiai központok, ahol gyermekorvosok mellett pszichológus, gyógytornász, dietetikus foglalkozik a magas vérnyomással küszködő gyermekkel. Azt is meg kell jegyezni, hogy nem csak a kövér gyereknek lehet magas vérnyomása, bizonyos zsíranyagcsere zavarok következtében is kialakulhat.

A "néma gyilkos" elnevezés találó, hiszen a magas vérnyomásnak kezdetben nincsenek tünetei. Később fejfájás, szédülés, látászavar, fülzúgás, izzadás, rossz közérzet, gyengeség, légszomj hívhatja fel rá a figyelmet. Amikor a páciensek orvoshoz fordulnak ezekkel a panaszokkal, akkor rendszerint már nem csak a tünetek állnak fenn, hanem valamilyen szövődmény is jelen van.
Pados doktor hangsúlyozza, hogy a széles körű és szervezett felvilágosításnak köszönhetően az emberek nagy része már tudja, hogy a 140/90 alatti vérnyomásérték az optimális, erre kell törekedni. Ma már igen sokféle, korszerű gyógyszer áll rendelkezésre. Ezek felírása, elrendelése a beteg állapotának, korának és egyéb tényezőknek az alapos ismeretében történik, személyre szabottan. Nem elhanyagolható szempont, hogy a gyógyszer-mellékhatásokat a beteg szervezete miként tolerálja. Az eredményes terápia mindenképpen feltételezi a beteg együttműködését. Ma már kombinált készítmények is forgalomban vannak, melyekből egy tabletta több funkciót is betölt, a vérnyomáscsökkentés mellett például vízhajtóként is működik. A lényeg az, hogy a gyógyszert pontosan, előírás szerint kell szedni, abbahagyni nem lehet, a gyógyszeres terápia hipertónia esetében egy életre szól.

Sok betegnek van már saját vérnyomásmérője. Ezeket a készülékeket könnyű kezelni, bárki megmérheti akár naponta többször is vérnyomását, melynek értéke napközben is gyakran változik, a testi-lelki terheléstől, a dohányzástól, az étkezéstől, a mozgástól, az időjárási változásoktól, de még a napszakoktól is függően. Sok háziorvos kifejezetten kéri, hogy a beteg naplót vezessen a különböző időpontokban mért vérnyomás értékekről, ez sokat segít az eredményes terápiában.
Igen hatékony megoldás a beteg 24 órán át történő monitorozása, a karra erősített készülékkel. Mindez az optimális érték beállítása szempontjából fontos.

A magas vérnyomást joggal nevezik elsőrendű civilizációs betegségnek, hiszen a lakosság fele az iparilag fejlett országokban - nálunk is - szív- és érrendszeri betegségekben hal meg, melyek szinte mindig összefüggésben vannak a rendellenes vérnyomással.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását