2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Felkeresték a minisztert

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely a pszichiátria területén történő visszaélések feltárásával foglalkozik, levélben kereste fel az egészségügyi minisztert, arra kérve őt, hogy segítsen megvédeni az embereket a pszichiátriai sze
2007. október 11. csütörtök 13:03 - Hírextra

A 2000. év óta 119 nemzetközi figyelmeztetés jelent meg pszichiátriai szerek káros mellékhatásaival kapcsolatban, amelyek közül 94-et olyan kormányhivatalok adtak ki, mint az USA Élelmiszerügyi és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) vagy az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA).

A pszichiátriai szerek mellékhatásai – a szer típusától függően – magukba foglalják többek között a következőket: szorongás, nyugtalanság, a vérkép kóros elváltozásai, hallucinációk, ellenségesség, pszichotikus depresszió, halálos szívizom-gyulladás, agyérgörcs, szívroham, pszichózis, májkárosodás, cukorbetegség, öngyilkosság, erőszakos viselkedés vagy halál. Egy közelmúltban végzett hazai felmérés azt mutatja, hogy az emberek 80%-a nem tud arról, hogy az észlelt káros mellékhatásokat ők maguk is jelezhetik az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek – amellyel emberéleteket lehetne megmenteni.

A miniszternek küldött levélben az alapítvány arra kérte Dr. Horváth Ágnest, hogy érje el: az Országos Gyógyszerészeti Intézet követelje meg a gyógyszerek gyártóitól, hogy e szerek betegtájékoztatóján vagy dobozán jól látható tájékoztatót helyezzenek el ilyen vagy hasonló szövegezéssel: "A gyógyszer szedése közben tapasztalt mellékhatásokat Ön is jelentheti az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek", megadva az ehhez szükséges információkat.

Október 10-én, a Lelki Egészség Világnapján az alapítvány rendezvényt tartott Budapesten, hogy tájékoztassa a nagyközönséget a pszichiátriai szerek veszélyeiről, illetve hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy a saját maguk által tapasztalt káros hatásokat ők maguk is jelezhetik a gyógyszerészeti hatóságnak. Az alapítvány a rendezvény alatt mintegy 1000 aláírást gyűjtött azon petíció támogatására, amelyet a fenti kérelem megerősítéseként nyújtanak be a minisztériumnak.

Az alapítvány elnöke, Dobos János elmondta: – A Lelki Egészség Világnapja jó alkalom arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét: ők is jelezhetik ezeket a mellékhatásokat közvetlenül a Gyógyszerészeti Intézetnek. E pszichiátriai szerek eladása világszinten eléri a 80 milliárd dollárt, miközben a páciensek nagy része nem tudja, hogy azokat a mentális problémákat, amelyekre a szerekre felírják, semmilyen objektív orvosi eszközzel – vér- vagy vizeletvizsgálat, röntgen vagy más módszer – nem lehet kimutatni, így ezekről soha nem igazolták tudományos módszerekkel, hogy valódi orvosi problémák lennének, amelyeket gyógyszerrel kell kezelni.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását