2024. április 25. - Márk

Fidesz - Jobbik: Eltitkolt szerelem?

A Fővárosi Polgári Körök Szövetsége (FPSZ) nemhogy a Jobbikkal kezdi az ünneplést március 15-én, de szerintük a Fidesz és a Jobbik már szinte egy szervezet. A Jobbik szerint ez nem így van, a Fidesz helyettes szóvivője pedig ismerni sem akarja az FPSZ-t é
2007. március 14. szerda 06:30 - Csákány Róbert

„A Fővárosi Polgári Körök Szövetsége, bár már több, mint egy éve a Fidesz – Magyar Polgári Szövetséget segíti most először a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényén fogja kezdeni a március 15-ei ünneplést, délután kettőkor a Vörösmarty téren” - áll a Fővárosi Polgári Körök Szövetségének a Hírextrához is eljuttatott közleményében. „A legfontosabb most azt demonstrálnunk, hogy képesek vagyunk együttesen kiállni a demokráciáért, az igazságért és az igazságosságért. Ebben az összefogásban a mérsékeltebb hangnemnek és a radikális, de kulturált stílusú elképzeléseknek egyaránt helye van. A Jobbik rendezvényén egyébként fel fog szólalni, az amúgy fideszes országgyűlési képviselő Wittner Mária, ’56-os halálra ítélt is. Ezt követően együttesen fogunk átvonulni az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, hogy meghallgassuk Orbán Viktor beszédét. Várjuk a további csatlakozó Polgári Köröket és a Fidesz minden szimpatizánsát az említett két helyszínen, legyünk ott minél nagyobb számban az említett eseményeken.”

„A Fidesz nyíltan felvállalja a Jobbikot”

Megkerestük a Fővárosi Polgári Körök Szövetsége részéről a dokumentumot jegyző Erdélyi Csabát a kérdéssel: a Fidesz által életre hívott polgári körök miért tartják fontosnak, hogy jelen legyenek a Jobbik rendezvényén. Erdélyi Csaba elmondta: a Jobbiknak ugyanúgy helye lenne a Fidesz nevével fémjelzett szövetségben, ahogy ott szerepel a KDNP vagy a Kisgazda Polgári Szövetség is. Úgy fogalmazott: „Eléggé összefonódtak a dolgok, nem lehet így különválasztani, hogy Fidesz vagy Jobbik.”

Érdeklődésünkre, hogy vajon Wittner Mária, vagy a Fidesz által életre hívott polgári körök Jobbik-rendezvényen való szerepeltetése nincs-e ellentmondásban azzal, hogy a Fidesz igyekszik távol tartani magát a szélsőségesség vádjától, Erdélyi Csaba kijelentette: a Fidesz nyíltan felvállalja a Jobbikot, szerinte Orbán Viktor pártja nem tartja szélsőségesnek a mozgalmat. Erdélyi szerint példa erre az, hogy az önkormányzati választásokon a polgári körök a Jobbiknak is gyűjtöttek kopogtatócédulákat, valamint a XXII. kerület polgármestere, Szabolcs Attila is a Fidesz és a Jobbik közös jelöltjeként győzött.

Erdélyi Csaba azt is elmondta: úgy gondolják, hogy a Jobbik azért nem tartozik a klasszikus szélsőjobboldali csoportok közé, mert sokkal kulturáltabb hangneme van, mint a MIÉP-nek; sem antiszemita, sem szélsőséges szólamokat nem hangoztatnak.

Eleresztettek egy galambot

A Fidesz parlamenti frakciójának sajtóirodájának munkatársai nem találkoztak a Fővárosi Polgári Körök Szövetségének közleményével, amíg azt a Hírextra nem továbbította számukra. A dokumentummal együtt elküldtük kérdéseinket is, amelyeket Erdélyi Csaba nyilatkozatára alapoztunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Fidesz tudatosan időzítette-e rendezvényét a Jobbikkal összhangban, és a párt szövetségesének tekinti-e a Jobbikot. Megkérdeztük, hogy a Fidesz hogyan látja a Jobbikot: szélsőségesnek, radikálisnak tartja-e a – 2006-os választáson a MIÉP-pel szövetségben induló – pártot, illetve ha Erdélyi Csaba értesülései tévesek, akkor vajon megfelelően működik-e a polgári körök koordinálása a Fideszben? Ahogy legutóbb, úgy most sem vállalkozott senki a Fidesz részéről, hogy személyesen válaszoljon. Postagalambként a sajtóiroda titkársága közvetítette Cser-Palkovics András helyettes szóvivő üzenetét: „Nem ismerünk semmiféle Erdélyi Csabát, és nem ismerünk semmiféle Fővárosi Polgári Körök Szövetségét”.

Megpróbáltuk kideríteni, vajon csak Cser-Palkovics András nem ismeri-e a Fővárosi Polgári Körök Szövetségét és Erdélyi Csabát, vagy a Fidesz sem tud a létezésükről. Az utóbbi időben a polgári körök nem kaptak nagy nyilvánosságot: abban sem voltunk biztosak, hogy még mindig az MDF-ből a Fideszbe dezertált Hende Csaba a szervezetek koordinátora. Nem akartunk ajtóstól rontani a házba, így először a Fidesz Polgárok Házát hívtuk. A telefonközpont kezelője bizonytalanul csak annyit mondott: „Hende Csaba irodája itt van, de...” - azt nem tudta, hogy a politikus irányítja-e most is az egyesületeket. Hende mindenesetre házon kívül volt. Ezután Hende Csabát kerestük mobiltelefonján, aki első kérdésünkre („Még mindig Ön koordinálja a polgári köröket?”) közölte, hogy nem kíván nyilatkozni, és letette a telefont.

Direkt volt

Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke a Hírextrának telefonon kijelentette: ők egy független párt, nincsenek semmilyen kapcsolatban a Fidesszel. Annyit azonban megerősített, hogy tudatosan 14 órától 15.30-ig tervezték a rendezvényüket, hiszen nem akarták, hogy megemlékezésük ütközzön a legnagyobb ellenzéki párt 16 órakor kezdődő ünnepségével. Vona Gábor szavai szerint „Demszky Gábor is bizonyára azért tartja a beszédét 13 órakor és nem délelőtt, mert nem szeretné, hogy a rendezvényén résztvevők ne legyenek ott egy MSZP-s rendezvényen.” A Jobbik elnöke közölte: nem jelentették be a rendőrségnek, hogy megemlékezésük után szervezetten vonulnának át az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez a Fidesz rendezvényére, bár számítanak arra, hogy sokan mindkét ünnepségen részt vesznek. „Magánszemélyként én is erre bátorítok mindenkit” - tette hozzá Vona Gábor.

Bár közleményében a Fővárosi Polgári Körök Szövetsége arról ír, hogy a Jobbik rendezvénye után „együttesen vonulnak át” a Fidesz megemlékezésére, ezt nem jelentették be a rendőrségnek. A BRFK Kommunikációs Osztálya kedd délután kiadott egy összesítő listát, melyen feltüntettek minden bejelentett budapesti – akár egy helyszínen, akár felvonulás keretében megtartandó – rendezvényt. A Fővárosi Polgári Körök Szövetségének szervezett átvonulása a Vörösmarty térről az Erzsébet hídhoz nincs a felsorolásban. Emlékeztetőül: a gyűlése utánra felvonulást hirdető, de azt a rendőrségnek be nem jelentő MIÉP kapcsán a BRFK annyit mondott: "a Budapesti Rendőr-főkapitányság a törvények szerint fog eljárni".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását