2024. május 17. - Paszkál

Decemberig korrigálni lehet a schengeni hiányosságokat

Decemberig korrigálni lehet azokat a hiányosságokat, amiket egy nyilvánosságra került jelentés sorol fel a schengeni csatlakozás kapcsán - mondta Göncz Kinga külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI kérdésére, miután tárgyalt osztrák partnerével.
2007. október 11. csütörtök 18:16 - Hírextra

Az említetteket bőven lehet korrigálni decemberig, nem is került szóba, hogy szükség lenne bármiféle halasztásra - hangsúlyozta Göncz Kinga a sajtóértekezleten.

Ursula Plassnik osztrák külügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Ausztria meg van elégedve a magyar előkészületekkel, az esetleges hiányosságokat meg lehet szüntetni, akár a kétoldalú kapcsolatok keretében is. A most nyilvánosságra került dokumentum már elavult, azóta már kijavították az abban foglalt hiányosságokat - tette hozzá az osztrák diplomácia vezetője.

A politikus hangsúlyozta: Magyarország osztályelső a schengeni csatlakozás technikai feltételeinek megteremtésében és feltehetően nem vetődnek fel komplikációk a decemberi csatlakozás előtt.
A Financial Times Deutschland (FTD) című német lap szerdán ismertetette azt a bizalmas jelentést, amely szerint a kelet-és közép-európai országok tervezett schengeni csatlakozása előtt az övezet valamennyi jövőbeni tagállamának vannak még problémái határai védelmében vagy a vízumkiadásban. A portugál uniós elnökség által készített beszámoló Magyarország vonatkozásában azt hangsúlyozza, hogy a határőrizettel kapcsolatos technikát és az azt kezelő személyzetet "a stratégiai és szervezeti követelményekkel összhangban kell fejleszteni."

Ursula Plassnik a csütörtöki sajtóértekezleten elmondta: a következő évtől több mint ötven szakmában oldhatja fel Ausztria a munkaerőpiaci korlátozásokat a magyar munkavállalókkal szemben.

A Rába szennyezésével kapcsolatban az osztrák külügyminiszter hangsúlyozta: a problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Ausztria új környezetvédelmi határértékeket vezetett be, az osztrák állam támogatásokat biztosít a cégeknek az szükséges átalakításokhoz - fűzte hozzá.
Göncz Kinga szerint úgy tűnik, kedvező fejlemények vannak a Rába ügyében, csökkenni kezdett a habzás, jó esély van a végleges megoldásra.

A külügyminiszteri találkozón tárgyaltak a magyar határ közvetlen közelébe, Heiligenkreuzba tervezett szemétégetőről is, és előkészítették a november végére tervezett magyar-osztrák kormányülést.
Az osztrák külügyminiszter budapesti útján találkozott az Sólyom László államfővel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is. Ursula Plassnik beszédet mondott Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és építész "Egy varázslatos különc" című kiállításának megnyitóján a Szépművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását