2024. május 2. - Zsigmond

Lépések az energiaárak emelkedése ellen

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket az energia árának drasztikus emelkedése ellen - mondta a párt szakpolitikusa csütörtökön, Budapesten.
2007. október 11. csütörtök 18:11 - Hírextra

A Fidesz a leghatározottabban kéri a kormányt, hogy az energia áremelés megfékezésével kapcsolatos intézkedéseket haladéktalanul hozza meg - mondta Fónagy János sajtótájékoztatóján.
Fónagy János közölte: korábban a kormány, illetve az energiahivatal 5-10, estenként 15 százalékos tarifanövekedést prognosztizált, ám ma már szakmai körökben 15-25 százalékos áremelkedésről beszélnek. Úgy vélte, mindezek alapján, húsz százalék körüli, vagy valamivel e feletti áremelkedés várható január 1-je után.

Mint mondta, ma már nem csak az ellenzéki, de a kormánypárti politikusok is azt kérik a kormánytól, hogy avatkozzon be a pici folyamatokba, amire 2008. január 1-ig még van lehetőség.

Fónagy János szerint a kormánynak eddig is lett volna lehetősége arra, hogy beavatkozzon, milyen mértékben emelkedik az energia ára, például a hatósági áron belül a maximált ár fenntartásával és szükség szerinti alkalmazásával, vagy a Magyarországon megtermelt energia exportjának esetenkénti tilalmával a "brutális" áremelkedéseket meg lehetne előzni, de legalább is mérsékelni lehetne.

Azért, mert Dél-Európában áramhiány van, a magyar nyugdíjasnak a kenyér ára emelkedni fog - mondta a politikus, aki hozzátette: ezért a kijelentésért érheti őt a demagógia vádja, de akkor is erről van szó.

Fónagy János hazugnak nevezte azt a kormányzati kommunikációt, amely szerint a kormány nem tehet semmit az energia árának emelkedése ellen. Ez a kommunikáció azt hangoztatja, hogy az áremelkedés oka a határainkon kívül zajló gazdasági folyamatokban keresendő, így az áremelés független a kormánytól. Ez nem így van - szögezte le.

Mint mondta, az energia árának emelkedése minden más termék árának emelkedésénél érzékenyebben érinti az embereket, főként azokat, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek. Az energia árának emelkedése azonnal minden termékben, szolgáltatásban - mint például az élelmiszerek árában, a lakásrezsiben és a közlekedési költségekben - megjelenik.
Emiatt tovább mélyül a ma is meglévő szociális válság - jelentette ki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását