2024. április 16. - Csongor

A matematikának köznapi életünkben is helye van

A világ vezető matematikusai és számítógéptudósai vesznek részt azon a két nemzetközi konferencián, amelyeket a Bolyai János Matematikai Társulat szervez, és amelyeken e tudományterületek világhírű magyar művelőjét, a hatvan éves Lovász Lászlót is köszön
2008. augusztus 4. hétfő 20:17 - Hírextra

A rendezvényekhez csatlakozva Lovász professzort kollégái, tanítványai és tanárai, valamint tudománypolitikai vezetők és az eredményeit alkalmazó szakemberek üdvözölték.


Magyarországot egy-egy névről ismerik a világban, ezek közé tartozik Lovász Lászlóé is - méltatta a Wolf-díjas matematikust Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Amint Pálinkás emlékeztetett, a Fazekas Mihály Gimnázium első matematikatagozatos osztálya, amelyben Lovászon kívül felesége, Vesztergombi Katalin és a diákolimpikonok felkészítője, Pósa Lajos is végzett, mára legendává vált. Lovász László indulásakor a legjobb értelemben vett sztár lett a Magyar Televízió Ki Miben Tudós című vetélkedője jóvoltából, amelyet éppen Pósát megelőzve nyert meg 1968-ban. "Tehetségéhez mindig szorgalom is társult" - mondta az MTA elnöke, kiemelve, hogy Lovász már hallgató korában kandidátus lett, 31 évesen pedig akadémikus, 2008-tól pedig részt vállalt az Akadémia vezetésében is.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egykori hallgatójának, jelenlegi professzorának és intézetvezetőjének 60. születésnapján Hudecz Ferenc, az intézmény rektora közvetítette az egyetemi polgárok jókívánságait. "Egyetemünk azért is büszke Lovász Lászlóra, mert mérték és mérce" - hangsúlyozta a rektor. Hudecz elmondta, hogy az ELTE-nek változnia kell a minőség jegyében, amihez olyan személyekre van szükségük, mint Matematikai Intézetük vezetője, Lovász László.


Az üdvözleteket követő előadásokban a matematika gazdasági, ipari és egyéb alkalmazásairól szólt Kapolyi László akadémikus, Jennifer Chayes, a Microsoft Research munkatársa és Martin Grötschel, a berlini Konrad-Zuse-Zentrum für Informationstechnik kutatója, mindhárman Lovász munkatársai egy-egy alkalmazási területen.


A számítógépek rohamos fejlődésével egyidejűleg a matematikai alkalmazások is hasonló tempóban fejlődtek. Különösen igaz ez Lovász László szakterületére, a diszkrét matematikára, vagy más néven kombinatorikára. T. Sós Vera akadémikus, Lovász egykori tanára szerint a gráfelméletben használt módszerek kidolgozásában az ünnepelt szerepe túlbecsülhetetlen. "Laci Lovász hidakat épített" - vélik a matematikus kutatótársai szerte a világban.


A Torontói Egyetemen dolgozó tanítvány, Szegedy Balázs szerint óriási dolog minden magyar matematikus számára, hogy a Matematikai Világszövetség elnöke Lovász László lett.


A szervezők nevében Katona Gyula akadémikus a magyar matematikaoktatás legfrissebb eredményeit, a középiskolás és egyetemista diákok nemzetközi sikereit, a folytonosságot hangsúlyozta, hiszen Lovász 1963 és 1966 között maga is négyszer vett részt Matematikai Diákolimpián.


Lovász László négy találkozásáról beszélt, amelyek a matematika gyakorlati alkalmazásához kapcsolódtak életében. Volt, hogy belső, matematikai, esztétikai okokból végzett kutatás vezetett jelentős alkalmazásokhoz, máskor mérnökök találtak rá a megoldandó problémára, de sokszor fordul elő az is, hogy a mindennapi életből adódik egy-egy feladat - összegezte Lovász.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását