2024. március 29. - Auguszta

Veszélyes mennyiségű széndioxid-kibocsátás

Az egész világon tapasztalható rohamos gazdasági fejlődés miatt már most, a jósoltnál egy évtizeddel korábban elérte a veszélyes küszöböt a széndioxid-kibocsátás mértéke - állítja egy ausztrál klímakutató. Tim Flannery azt mondja, hogy az ENSZ Kormányközi
2007. október 10. szerda 19:01 - Hírextra

Az ausztrál szakember ugyan nem tagja az IPCC-nek, de azt mondja, hogy volt alkalma betekinteni a bizottság három munkacsoportjának idén megjelent jelentéseibe. Flannery szerint az IPCC 2001-ben körvonalazott "lehető legrosszabb forgatókönyvénél" is rosszabbra kell számítani a novemberben megjelenő jelentésben foglaltak alapján.

Az utóbbi évtizedek gazdasági robbanása Kínában és Indiában, sőt a harmadik világban is, tovább gyorsította a baj súlyosbodását, mivel a vártnál jóval nagyobb széndioxid-kibocsátást eredményez - véli a szakember.

Az újabb adatok fényében az ENSZ legközelebbi klímaváltozási tanácskozásán az indonéziai Bali szigetén decemberben várhatóan még inkább sürgetni fogják a tárgyalások elkezdését a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény megújításáról. Flannery szerint a trópusi őserdők megőrzése kell, hogy legyen a másik fő napirendi pont, mert a széndioxid elnyelésében a trópusi őserdők döntő szerepet játszanak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását