2024. május 8. - Mihály

200 millióan szenvedtek el katasztrófát

Világszerte egy évtized alatt mintegy 200 millió ember volt érintettje valamilyen katasztrófának; az ember felelősségét is szem előtt kell tartani a katasztrófák elkerüléséhez - hangoztatta beszédében Tatár Attila altábornagy, a katasztrófavédelem főigazg
2007. október 10. szerda 18:55 - Hírextra

A Katasztrófa Csökkentési Világnap alkalmából tartott megemlékezésen a főigazgató köszöntőjében elmondta, hogy az ENSZ a civilizációs és a természeti katasztrófákat globális programként kezeli, ezért már az 1990-es években ajánlásokat dolgozott ki a vele szerződött államoknak és összefogást sürgetett a katasztrófák megelőzése, a veszélyhelyzet kezelés és a helyreállítás, a rehabilitáció területén.

Ma Magyarország 3200 településének 40 százalékán van valamilyen veszélyforrás, ezekre készen állnak a veszély-elhárítási tervek, naprakész adatokkal és adott esetben mintegy 70 ezer embert tudnak azonnal mozgósítani beavatkozásra - tette hozzá.

A főigazgató rámutatott, hogy az elmúlt években 14 milliárd forintot költöttek tűzoltósági eszközök beszerzésére és fejlesztésére, amelynek egyik eleme és forrása a törvénybe iktatott tűzvédelmi bírság egy százalékról másfél százalékra való emelése.

Idén a tűzoltóságok több mint 28 ezer esetben vonultak ki tűzesethez és 22 ezerszer műszaki mentési feladatokra - mondta Tatár Attila, majd hozzátette: figyelmet érdemel, hogy már most több a tűzesetek száma, mint tavaly az egész évben.

Az eseményen elismeréseket adtak át az írott és elektronikus média munkatársainak és együttműködési megállapodást kötött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Vöröskereszt.

A természeti katasztrófák elleni világnapot az ENSZ 1987. évi határozata alapján minden év októberének második szerdáján tartják. Magyarországon 2000 óta ünneplik ezt a napot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását