2024. április 27. - Zita

Válságban a romák

Megélhetési válságban vannak a romák Farkas Flórián, a Lungo Drom kisebbségi szervezet elnöke szerint. A kormány cigánypolitikája megbukott: az intézkedések - főleg a vizitdíj és a tandíj bevezetése - a romákat sújtják a leginkább. Aggasztó a munkanélküli
2007. október 10. szerda 07:09 - Mohai Szilvia
Kilencven százalékos a roma munkanélküliség az országban, sőt egyes megyékben a száz százalékot is eléri. A hajléktalanok száma nő, egyre több egészségügyi intézményt és kisiskolát zárnak be a romák által sűrűn lakott területeken; így csökken a cigányság esélye arra, hogy tanulhasson, és így később állásra tehessen szert. Farkas Flórián emiatt a kormány tevékenységét okolja, pontosabban annak hiányát. Ígéreteket kaptak, de azokból szinte semmi sem valósult meg. Így a Lungo Drom azért kampányol, hogy a romák is részt vegyenek a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazáson.

Farkas Flórián sajtótájékoztatója
Farkas Flórián Fideszes képviselő, a Lungo Drom elnöke emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc négy évvel ezelőtt cigányul szólt első miniszterelnöki felszólalásában, ezzel azonban szerinte, valamint a jogvédelmi hálózat kiépítésével nem lehet megoldani a cigányság helyzetét. Farkas Flórián kifogásolta azt is, hogy három éve semmi sem történik a Roma Évtized programmal kapcsolatban sem, ezért pedig szerinte a kormány és személyesen a kormányfő Gyurcsány Ferenc felel. A roma politikus szerint annak ellenére nem történik semmi, hogy soha annyi "díszcigány" nem volt a kormányban, mint most - példákat azonban nem akart mondani Farkas Flórián, mint mondta azért, mert nem a személyek a fontosak. Farkas Flórián arra szólította fel a cigányság önkormányzati képviselőit, és minden cigány szervezet vezetőjét, hogy tájékoztassák a magyar társadalmat a kialakult helyzetről, mert a folyamat társadalmi robbanáshoz fog vezetni. És a felelős Gyurcsány Ferenc lesz - szögezte le.
Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetének vezetője a KSH adatai hivatkozva azt mondta, 2006-ban 2-2,2 millió ember élt a létminimum alatt, a kutatók szerint 2007-ben számuk elérhet a 3 milliót is. Soltész Miklós kritizálta a kormányt mert nem tesz semmit ennek megakadályozására és a cigányokat csak szavazatvásárlásra használják fel. (Forrás: FH)
Az általam a témáról megkérdezett roma politikusok igen szűkszavúnak bizonyultak; szeretnék megvárni a Roma Integrációs Tanács holnapi ülésének eredményét, és majd utána nyilatkozni. Röviden azonban kifejtették a véleményüket a problémáról.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke két sokszor hangoztatott tényezőre, a munkanélküliségre és a diszkriminációra hívta fel a figyelmet.

- A tartós munkanélküliség és a tartós kirekesztettség a legsúlyosabb, tehát nem csak a szakképzetlenség, hanem a diszkrimináció is problémát jelent. Ezek határozzák meg a feladatainkat: a kirekesztettségen kell radikálisan változtatni, olyan mechanizmusokat, feladatokat elindítani, amelyek ezt csökkentik, illetve felszámolják. Meg kell teremteni a szakképzés, a munkalehetőség feltételeit; a közös iskola és munkahely megteremtésével pedig erősíteni a társadalmi kohéziót, az együttélés új formáit kialakítani; ezek a legfontosabb feladatok. Ezek a feladatok a holnapi Roma Integrációs Tanács elé kerülnek: ez a kétéves akciós terv egy színvonalas, jó minőségű anyag. Konkrét feladatok vannak meghatározva számokkal, indikátorokkal, határidővel, felelőssel, költségvetéssel. Holnap fog erről dönteni az Országgyűlés.

Zsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke szerint a minisztériumok nem elég hatékonyak a cigányság romló helyzetének megoldását illetően. Szükség lenne többek között roma esélyegyenlőségi hatóság létrehozására és a kisebbségi önkormányzatok finanszírozásának rendezésére.

Milyen intézkedésekre lenne szükség, hogy javítani lehessen a romák helyzetén?

- Szerdán lesz a Roma Integrációs Tanácsnak egy erről szóló ülése; így részletesebben csütörtökön tudok nyilatkozni az ügyben. Mindenesetre felhívnám a figyelmét egy dologra: a Civil Ernyő szervezetre. A Civil Ernyő civil cigány szervezetek alkotta tömörülés hosszú előkészületek után egy megállapodást írt alá az Országos Cigány Önkormányzattal, amelyben több, személyes véleményem szerint nagy fontosságú közös célt fogalmaz meg a Civil Ernyő és az OCÖ. Többek között azt, hogy szükségesnek látják - látjuk - roma esélyegyenlőségi irányító hatóság létrehozását, hiszen valamennyi kiemelt fejlesztési területen létrehozták az irányító hatóságokat, akik a kérdés szakértői. És az van még emögött a kezdeményezés mögött, hogy mindeddig, a rendszerváltás óta eltelt időben a számtalan, közép- és hosszútávú kormányprogramok végrehajtása körül mutatkozó sikertelenségek azt mutatják, hogy a tárcák nem elég hatékonyak, elkötelezettek vagy hozzáértők. Emiatt látja úgy a Civil Ernyő és az OCÖ, hogy mindenképpen szükség lenne a változtatásra.

De más alapvető célok is megfogalmazódnak, többek között, hogy történjen meg a parlamenti képviselőválasztás, oly módon, hogy az egész ország, a roma képviselőjelöltek esetében egy választókörzet legyen. Nem lenne szükség semmilyen kedvezmény alkalmazására, a politikai érettség, ambíció vagy tudatosság döntené el, hogy egy vagy több képviselőt választhatnának meg ily módon a jelöltek listájáról a romák, illetve bárki, aki úgy gondolja, hogy a társadalom kettészakadását valamilyen módon kompenzálni lehet, legalábbis a technikai törésvonalak mentén. De hasonló jelentőségű az is, hogy a kisebbségi önkormányzatok finanszírozását el kellene venni a települési önkormányzatoktól, mert ez egy olyan jogszabály, amelyben az áll, hogy ha a települési önkormányzat nulla forint működési támogatást állapít meg, az is törvényes. Márpedig ez a kisebbségi törvénnyel szemben történő állásfoglalást fejez ki és a jogok megvonását; ezért azt javasoljuk, hogy központi forrásból, központi költségvetésből, normatív alapon történjen a kisebbségi önkormányzatok támogatása. Hasonlóan jelentős, az alapokra vonatkozó célokat fogalmaztak meg ebben az aláírók, és ez is a Roma Integrációs Tanács elé került számtalan más javaslattal együtt. Ezekre az előterjesztésekre csütörtökön remélünk választ kapni.

Ezt a megállapodást meg lehet tekinteni a www.c-press.hu honlapon, többek közt itt szerepel a Roma Parlament javaslata is. Ezek a pontok, amelyekre utaltam, nagy jelentőségűek, mert az OCÖ ezekért a célokért érdemben soha nem állt ki, soha nem fogalmazta meg őket. És most a Civil Ernyő megjelenése ezeken a területeken ráirányítja a figyelmet azokra a hiányosságokra, amelyek pótlása érdekében semmiféle fellépés nem történt. Ha mi arról beszélünk, hogy a kisebbségi önkormányzatok többsége gyakorlatilag törvényi védelem nélkül működik, és nincsenek igazán biztosítva a működési feltételek, akkor ez súlyos törvénysértés, és dezintegrálja ezt a területet, ellentétben mindenféle deklarációval. Valójában ennél fogva nincs, amire épüljön a teljesítőképes cigány közélet. A fejlesztési programok miatt pedig óriási szükség lenne a működő önkormányzatokra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását