2024. május 5. - Györgyi

Nem lesz gumilövedék

A rendőrség nem fog gumilövedéket használni október 23-án, ha a rendezvények alatt csapaterőt kellene bevetni - egyebek mellett ezt ígérte Bencze József országos rendőrfőkapitány Szabó Máténak, az állampolgári jogok biztosának a hétfői egyeztetésükön.
2007. október 10. szerda 07:10 - Hírextra
A rendőrségi törvény módosítása csak januárban lép életbe, de az országos főkapitány már a hétfői megbeszélésükön biztosította az állampolgári jogok biztosát, hogy az október 23-i rendezvényeken sem fognak gumilövedéket használni a rendőrök, ha csapaterő bevetésére lenne szükség. A főkapitány a schengeni csatlakozás és az integráció folyamatáról tájékoztatta Szabó Mátét és a találkozón résztvevő Kállai Ernő nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost - tájékoztatott kedden az ORFK szóvivői irodája.

Bencze József tájékoztatott a rendőrség internetes oldalán már elérhető "gyülekezési kiskátéról", és arról, hogy az "igazoltatási kiskáté" is hamarosan megismerhető lesz a lakosság számára. Mindkét gyűjtemény azt a célt szolgálja, hogy az állampolgárok a rendőri intézkedésekkel összefüggő jogaikat és kötelezettségeiket megismerjék, megértsék.

A biztosok és a főkapitány megállapodtak arról, hogy a rendőrség működésének nyilvánossága, valamint a titokszabályozás és a közérdekű adatok kezelésének rendjével összefüggő kérdésekben még további egyeztetések szükségesek. További megbeszélésekre lesz szükség a 2008. januárjában megalakuló Független Rendészeti Panasztestület előkészítése érdekében történő együttműködésről és a sportesemények kapcsán egyes arénákból kitiltott emberek központi nyilvántartásának lehetőségeiről. Ehhez még megfelelő törvényi háttér szükséges. Felül kell vizsgálni az előállítási gyakorlatot is. Ezek az újítások távlati tervek, megvalósításuk időpontjáról egyelőre nem közölt részleteket a rendőrség.

Novemberben a Cigány Etnikai Kisebbségi önkormányzat képviselőivel főkapitányi értekezletet tartanak, erre a főkapitány meghívta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát is. Egyben ígéretet tett arra, hogy az előítélet-mentesség elérése érdekében a rendőri oktatás részévé teszi a kisebbségek rendőri kezelésének módszereit és a képzés kialakításába a kisebbségek képviselőit is bevonja - közölte az ORFK Szóvivői Iroda.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását