2024. május 17. - Paszkál

Katonás konferencia

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) lehet a magyar hadtudomány kiemelt műhelye, a cél, a magyar történelmi tradíción alapuló, a felsőoktatás, valamint a tudományos kutatás európai normáit magáénak valló és teljesítő egyetem működtetése - mondta a
2007. október 10. szerda 13:31 - Hírextra
Vadai Ágnes a hazai katonai felsőoktatás helyzetéről szóló, a Magyar Hadtudományi Társaság, az egyetem és szaktárca által szervezett konferencián emlékeztetett arra, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a tiszti alapképzésben 135, a felsőszintű katonai akadémiai képzésben pedig 87 éves múltra tekint vissza.

Beszámolója szerint a ZMNE az egyetemi és a főiskolai szintű képzés, valamint tudományos kutatás terén eddig is jelentős eredményeket mutatott fel és jól szolgálta a Magyar Honvédség, valamint a rendvédelmi szervek tiszti karának, köztisztviselőinek, közalkalmazottjainak felkészítését, az országvédelem ügyét, a hadtudomány művelését.

Felhívta a figyelmet: elkerülhetetlen, hogy az új kihívásokra és követelményekre válaszul, rugalmas, korszerű képzési szervezetet alakítson ki az intézmény, valamint az is, hogy a haderő előmeneteli rendszeréhez illeszkedő képzést valósítson meg.

Vadai Ágnes közölte, azzal, hogy a határőrhallgatók képzése átkerül a rendőrtiszti főiskolára, nem szűnik meg a kapcsolat az egyetem és a társszervezetek között, hiszen a civil képzés kereteiben továbbra is oktatnak majd biztonság- és védelempolitikai, valamint védelemigazgatási szakembereket.

Az egyetem alkalmas lehet arra, hogy a magyar hadtudomány kiemelt műhelyévé váljon, ehhez az egyetem vezetésének végig kell vinnie azokat a reformokat, amelyek garanciát jelenthetnek arra, hogy a jövőbeli kihívásoknak megfeleljen az intézmény - mondta az államtitkár.
Közölte: az oktatóknak nyitottnak kell lenniük minden új tapasztalat és ismeret iránt, amely a magyar honvédség napi tevékenységéből származik.

Példaként említette, hogy a missziókat megjárt magyar tisztek képesek élményszerűen is oktatatni az új típusú kihívásokról, a fegyveres konfliktusok kezeléséről. Az általuk összegyűjtött tapasztalatok kiválóan használhatók az oktatásban és hiteles tudást adnak a hallgatóknak.
Kiemelte, hogy a korábbi évek tömeges tisztképzése helyett az önkéntes-hivatásos haderő tisztjeinek képzettebbeknek, a modern hadviselés minden fortélyát ismerő katonáknak kell lenniük.

Vadai Ágnes szerint a jövőben az intézmény bázisul szolgálhatna egy, a Marshall központ (Biztonsági Tanulmányok Európai Központja) mintájára létrehozandó új oktatási és kutatási központnak, amelyben a közép-európai térséget felölelő kutatások koordinálása, és a tapasztalatok átadása történne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását