2024. május 10. - Ármin, Pálma

Divatozzunk, elvtársak!

A vasfüggönyön túli módit, a dolgozó nők divatját, a szocialista jó ízlést mutatja be a Kirakat: Divat a szocializmusban című tárlat, amely a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) csütörtöktől látogatható - közölte az intézmény az MTI-vel.
2007. október 10. szerda 19:56 - Hírextra

Az ötvenes években divatos lódenkabát és micisapka, a hatvanas években hódító zsákruha és miniszoknya, a hetvenes években népszerű dzsörzéanyagból készült együttes, valamint több száz kiegészítő és dokumentum idézi fel a szocialista divat világát - olvasható a BTM közlésében.

A lábbelik, harisnyák, kesztyűk, illetve plakátok, divatlapok és fotók mellett olyan kuriózumok is a tárlat részét alkotják, mint Kádár János feleségének egykori "Rothschild" kiskosztümje, valamint a Magyar Divat Intézet művészeinek ruhakölteményei.

Az In memoriam Ökrös Zsuzsa alcímű kiállítás darabjainak többségét Ökrös Zsuzsa divattervező életművéből válogatták, így egyebek mellett látható a Budaprintes anyagból készített, fekete alapon fehér pixel mintás nyári ruha.

A 2005-ben elhunyt művész hagyatékát lánya ajándékozta a Kiscelli Múzeumnak, amelynek fénykép- és textilgyűjteményből, textiladattárából válogatott tárgyak képezik a kiállítás fő vonalát.
Emellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből válogatott műtárgyak, divattervezőktől, magánemberektől kölcsönzött ruhák és kiegészítők mutatják be azt a korszakot, amelyet Ökrös Zsuzsa életpályája is átölelt. A BTM vetítőtermében pedig korabeli filmhíradók részletei idézik fel a kor eseményeit, hangulatát.

"A divat tudatos ellenzését, a munkászubbony és a traktoros ruha virágkorát követően, az 1950-es évek második felétől újra előtérbe került a nők, kiváltképpen a dolgozó nők ízléses, csinos öltözködése. A korszak divatját befolyásoló állami intézmények felvállalták ezt a feladatot. Munkáik, a reprezentatív divatbemutatók kollekciói ékesen bizonyították itthon és külföldön is, hogy a vasfüggönyön túl is van módi, a "Pesti Nő" felveszi a versenyt párizsi riválisaival" - írja a tárlat témájáról a BTM.

A kiállításon szereplő tárgyak nagy része öltözködni vágyó asszonyok erőfeszítéseit dicséri, bizonyítva, hogy a divat követése Magyarországon is lehetséges volt, bár éjszakai munka, csempészet volt szükséges hozzá, a holmikat olykor a feketepiacról szerezték be, ismerősöktől kapott csomagokból öltöztek, esetleg nyugatról, Amerikából, illetve a pult alól kapott anyagokból varrtak maguknak.
A tárlatot 2008. január 14-ig lehet megtekinteni a múzeum budavári épületében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását