2024. április 19. - Emma

Karácsonyra hangolva

Rohamosan közeledik a karácsony, és mivel az időjárás egyelőre nem kíván rásegíteni az ünnepi hangulatra, ezért olvasóinknak egy csokor hangulatos, meghitt nótát szedtünk össze, hogy ne érjék őket lelkileg készületlenül az ünnepek. A dalok hallgathatóak k
2008. december 21. vasárnap 08:59 - Pálfi Rita
Soha nem sikerült még megfejtenünk a karácsonyi dalok misztériumát, jelesül, hogy miért kell külön dalokat írni róla. Elvégre eszmeiségében nem nyújt külön témát, hangulatát pedig számos más, meghitt dalocska visszaadja.

Éppen ezért vállalkoztunk arra a nemes feladatra, hogy bemutassunk 10 olyan nótát, amivel hangolhatunk az ünnepekre, és segítenek átlendülni az idegborzoló napokon.

Nem rangsoroljuk a dalokat, egyedül az ábécé döntött, így került első helyre a francia illetőségű Air „All I need” című dala. Ez a pozíció illik is hozzá, számunkra kiváló napindító, reggeli meghitt dal. A felkelő nap, és egy finom reggeli mellé ajánljuk fogyasztásra.









Elképzelhetetlen a felkészülés a szeretet ünnepére olyan dal nélkül, mely a magáról szeretetről szólna. Válogatásunkban igyekeztünk kerülni a giccses mozzanatokat, de mégis reflektálni próbáltunk erre az emberi érzelemre.

Ebben a témakörben a legendás liverpooli csapat, a Beatles lesz a segítségünk, és Lennon örökérvényű sorai. Az elfogultság jegyében kedvenc részünket is idézzük:
No one you can save that can't be saved.
Nothing you can do but you can learn how to be in time
It's easy.
(A videón érdemes az éneklő és tapsoló közönség soraiban Mick Jagger után kutatni.)









Még a britpop (vagy angol alternatív rock) zenekaroknak is lehetnek igazán szívösszeszorító zenei pillanataik. Ez a tény akkor sem megkerülhető, ha egyáltalán nem a karácsonyhoz köthető témaválasztásról van szó. A Blur Universal című dalában hallható hegedűk kiválóan használhatóak a fárasztó ünnep előtti napok görcseinek oldására.









A Beatles dalnál nem emlékeztünk meg külön róla, most megtesszük: a francia himnusz első taktusaival indul a legendás szám. Most egy harmadik dal kapcsán is visszatérünk Gallhonba. Az előadó nem más, mint a „First Lady”, azaz Nicolas Sarkozy neje, a zeneiparban ismert nevén Carla Bruni. A bájos hölgy dalával először 2003-ban egy francia diákszínjátszó fesztiválon találkoztunk, a szerelem azóta sem múlt el. Így a dal refrénje teljesen jogos, mi vállaljuk is. (Quelqu’un m’a dit que tu m’aimais encore, magyarul körülbelül: Valaki mondta nekem, hogy még mindig szeretsz)

Zárójelben tesszük hozzá, hogy franciatanárok szíves figyelmébe ajánljuk a fent lefordított sort. Kiváló lehetőség az újlatin nyelvben használatos időegyeztetés fejekbe való beleverésére.









A következő hangulatos nóta kedvéért elhagyjuk Európát, és a lényegesen hűvösebb időjárású Kanada felé vesszük az irányt. Mindezt a (Leslie) Feist énekesnő segítségével tesszük, és Mushaboom című dalával. Az ábécé sorrend szerencsés véletlenje, hogy két kellemes hangú hölgy így egymás mellé (alá) került a kellemes dalok gyűjteményében.

A szám egyébként bizonyíték arra, hogy a szimbolista költők nem is voltak annyira oktondiak, mikor előszeretettel használták a szinesztézia névre hallgató költői képet (A metafora egyik fajtája. Lényege, hogy egy érzékterület körébe tartozó fogalmat valamely más érzékterületről vett rokon hangulati hatású szóval fejez ki). Ennek a dalnak ugyanis szerintünk kifejezetten fahéj illata van. Meg olyan érzést kelt az emberben, mikor egy hideg nap után végre hazatérhetünk meleg lakunkba. Hallgassátok, próbálgassátok.









Elérkeztünk egyik kakukktojás választottunkhoz. A dal beleillik az ünnepi hangulatba, hiszen az „Amazing Grace” rendhagyó verziójáról van szó. Az előadásmód nélkülözi a szöveget, és eltér a megszokott instrumentális feldolgozásoktól is. E sorok írójának olyan szempontból kötődik a karácsonyhoz, hogy pár évvel ezelőtt ajándékként kapott jegyet a Bela Fleck and The Flecktones budapesti koncertjére, így élőben is hallhatta az előadót.

Victor Wootenről van szó, akit a világ egyik legjobb basszusgitárosaként tartanak számon, és teljesen egyéni módon játssza ezt a klasszikus nótát.









A csokor első magyar tagjával biztos lesz, aki nem ért egyet, mondván, hogy itt átléptük a szigorúan meghúzott giccshatárunkat. Azonban az is valószínű, hogy sokak szívét melengeti meg a karácsonyra való készülődés közben a Kimnowak Gyémánt című dala.

Lehet, hogy a jégen korcsolyázós klip erősíti fel a télies, karácsonyias hangulatot, mindenesetre kandallótűz mellé, és andalgáshoz alkalmas, romantikus dal.









Az ábécé furcsa fintora, hogy a magyar számok egymás mellé kerültek a csokorban. Így most megint hazai pályán vagyunk, méghozzá az Locomotiv GT háza tájára érkeztünk. Valljuk be, hogy nehéz elképzelni egy ilyen válogatást nélkülük. Már csak azért sem hagyhattuk ki, hiszen a csapat egyik tagját Karácsony Jánosnak hívják.

Komolyra fordítva a szót, az LGT dalok közül rengeteg alkalmas az ünnepi hangulat megteremtéséhez, a választásunk talán meglepő módon egy gyorsabb nótájukra esett, kicsit a romantikától távolabb. Az „Egy elfelejtett szó”-t azért ítéltük mégis ideálisnak, mert a karácsonyi időszak az év egyéb napjainál nagyobb mértékben próbára teszi türelmünket is. Éppen ezért az elkövetkezendő napokra a „minden ember jó” sort küldenénk a bevásárlás során tülekedő tömeg közepén állóknak, és számos más, idegőrlő szituációba kerülő olvasónknak.









A magyar blokkot egy – a többiekhez képest – friss magyar formáció, a Suhancos zárja, méghozzá a Békét című dalával. Nem azért választottuk ezt, mert szépségkirálynőnek készülünk. És nem is kívánunk beállni a sorba ezzel a dallal a karácsonykor szokásos világbékéért felszólaló hangok mellé.. Ez csak egy „pici rapjazz vagy jazzrap”, amiben olyan értékes gondolatok vannak, mint például a „Magad csak magad miatt szégyelld el!” tanács.









A válogatás utolsó darabja lóg ki talán a legjobban a sorból, és mégsem hagyhattuk ki. Egy valamire való zenei csokor ugyanis fabatkát sem érne klasszikus szál nélkül. Éppen ezért az évszakhoz illő módon Vivaldi Négy évszak című művéből a Tél második tételével zárjuk az ünnepi készülődéshez ajánlott válogatásunkat.





Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását