2024. június 18. - Arnold, Levente

Mészárlás Cipruson

Több mint 50 kék vércsét lőttek le orvvadászok Cipruson. A veszélyeztetett fajok közé tartozó madarakra október 5-én, pénteken bukkantak helyi farmerek egy citrusültetvényen. A helyszínen két halom lőfegyverpatront találtak - tudatta közleményében a Magya
2007. október 10. szerda 20:03 - Hírextra

A kékvércseállomány 90 százaléka, mintegy 1300-1400 pár Magyarországon és Romániában található. Európában körülbelül 18-20 ezer párra tehető számuk. Az állomány az elmúlt 10-15 évben drasztikusan, több mint 50 százalékkal csökkent Magyarországon, körülbelül 800-900 pár költ évente az országban.

A madár fokozottan védett, eszmei értéke 500 ezer forint - mondta az MTI-nek Palaticz Péter, az Európai Unió LIFE alapjának kékvércsevédelmi programvezetője.

A LIFE alap egy éve támogatja a Kékvércsevédelmi programot, amelynek célja, hogy megállítsa az állomány csökkenését. Palaticz Péter szerint az orrvadászok passzióból mészárolják a madarakat, s vadászati szenvedélyükkel nagyon sokat ártanak az állatvilágban.

A mészárlás helyszíne az Akrotirit is magába foglaló angol felségterület, ahol a legfőbb problémát az illegális vadászat elleni közös akciók és őrök hiánya jelenti. Az orvvadászok tevékenységét segíti, hogy a felségterület és a köztársasági határ közötti független határterületen nincs őrség. A ciprusi Birdlife Partner azonnali vadászati tilalom bevezetését kezdeményezte - áll a Magyar Madártani Egyesület közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását