2024. május 5. - Györgyi

Szabályozzák a hűségnyilatkozatokat

Két hónap múlva Magyarország legnagyobb internet -, kábeltévé -, vonalas - és mobilszolgáltatóinál rendeződik a hűségnyilatkozatok szabályozása. A cégek hétfőn aláírtak ugyanis egy önszabályozó ajánlást, amelyben vállalják, hogy az utóbbi időben a hűségny
2007. október 9. kedd 07:38 - Hírextra
A dokumentum része egyebek között, hogy hűségnyilatkozatot csak írásban lehet kötni, ha pedig az előfizető lejárta előtt bontja fel a szerződést, akkor az emiatt kiszabott kötbér mértéke nem lehet indokolatlanul magas.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület javaslatai alapján dolgozta ki a nagy magyarországi internet -, kábeltévé -, vonalas - és mobilszolgáltatóit tömörítő Hírközlési Érdekegyeztető Tanács azt az önszabályozó ajánlást, amelyet hétfőn írtak alá a felek. Az ajánlás a hűségnyilatkozatokkal kapcsolatosan az utóbbi időben felvetődött kérdéseket rendezi - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Fischer Gábor, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület kommunikációs szakértője.

Az ajánlás aláírói vállalták, hogy hűségnyilatkozatot csak írásban lehet kötni, amely mindkét fél egybehangzó akaratával léphet érvényben. Eddig volt ugyanis lehetőség arra is, hogy a fogyasztó telefonon rendelte meg a szolgáltatást és nem volt dokumentálva a megállapodás - mondta Fischer Gábor.

A kommunikációs szakértő kiemelte még a kötbér kérdését: az ajánlás szerint, ha az előfizető lejárta előtt bontja fel a szerződést, akkor az emiatt kiszabott kötbér mértéke nem lehet indokolatlanul magas. Korábban volt olyan eset, hogy több százezer forintot is kellett ilyen esetben a fogyasztónak fizetnie - tette hozzá.

A hűségnyilatkozat lejártáról időben értesíteni kell az előfizetőket a hétfőn aláírt megállapodás szerint. A szerződés automatikusan nem hosszabbodhat meg, és nem alakulhat át határozatlan időtartalmúvá, ha ehhez a szolgáltatást igénybe vevő nem járul hozzá - fejtette ki Fischer Gábor.

A kommunikációs szakértő arról is beszélt, hogy a szolgáltatóknak legalább 15 nappal előre kell értesíteniük ügyfeleiket, ha a hűségidőszak lejárta után nyújtott szolgáltatás ára vagy más fontos jellemzője az előfizető számára hátrányosan módosul.

A kötbér, illetve a hűségnyilatkozatok hosszának arányában nyújtott kedvezmények feltételeinek kiszámítását egyszerű, átlátható módon kívánják a cégek kiszámítani. Ennek módszertanát internetes oldalukon is közzéteszik majd. Azt, hogy pontosan mi az aránytalan kötbér, vagy hogy milyen kedvezmény milyen hosszú hűségnyilatkozatot vonhat maga után, még nem tudni. Fischer Gábor erről úgy nyilatkozott: a cégek és a szolgáltatások eltérőek. Természetes, hogy ez más jelent egy internet és egy mobilszolgáltatónál.

A nagy magyarországi internet-, kábeltévé-, vonalas- és mobilszolgáltatói arról is megállapodtak, hogy ha az ajánlástól eltér az ő szabályozásuk, akkor 60 napon belül módosítják azt. Az ajánlásban nincs szó arról, hogy az 1-2 éves hűségnyilatkozatok helyett csak fél évre kelljen a szerződéseket megkötni, ezt a cégek dönthetik el, és ennek arányában adják majd a kedvezményeket - tette hozzá a kommunikációs szakértő.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását