2024. március 29. - Auguszta

Musical készül a neten

Verne Gyula 80 nap alatt a Föld körül című regényéből készül musical a világhálón; az interneten az érdeklődők betekinthetnek a 2009-ben bemutatandó darab születésébe, sőt akár közre is működhetnek abban - közölte Janik László, a produkció ötletgazdája hé
2007. október 9. kedd 07:43 - Hírextra

A 8x80 névre elkeresztelt művészeti projekt elindítása alkalmából a szegedi Reök-palotában rendezett találkozón a színész-rendező kiemelte: "a világ megváltozott, a mai zűrős időkben, amikor nagyon sok mindenre, főként a kultúrára nincs pénz, akkor az a kötelességünk, hogy a kevesebb, de célirányosan elosztott forrásokból is működőképes, színvonalas, nagyformátumú produkciókat hozzunk létre".

Janik László szerint az internet biztosította közeg alkalmas erre. Az, hogy milyen darab születik a 640 napig tartó kísérlet végén attól függ, kik vesznek részt a projektben, s milyen ötleteik lesznek - tette hozzá.

A www.8x80.hu honlap olvasói a 2009. július 10-én bemutatandó darab megírásának első sorától a premierig végigkísérhetik, véleményezhetik és alakíthatják a mű születését - hangsúlyozta a darab szövegkönyvét is készítő művész.

Az alkotók a munkafolyamatot nyolc egyenlő nyolcvannapos szakaszra bontották. Az első, idén karácsonyig tartó fázisban készül el a darab szövegkönyve, a második nyolcvan napban a zeneszerzőé, Mátyássy Szabolcsé a főszerep, majd következik a mű befejezése, s a hangszerelés.
Jövő nyáron kezdődik el a szereplők válogatása, melyben szintén fontos szerepet játszik majd az internet, hiszen a jelentkezők a projekt honlapján találnak meg minden szükséges segédanyagot, és bemutatkozó videóikat is ide tölthetik majd föl.

Az ötödik fázis a személyes találkozóké, meghallgatásoké, a hatodik pedig a stábmunkáé, ekkor a szereplők tanulnak, a tervezők terveznek, a rendező felkészül. 2009 elején elindulnak a reklámok, áprilisban pedig megkezdődnek a próbák, s végül jön a bemutató - ismertette a folyamatot Janik László.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását