2024. április 19. - Emma

Megtekinthető lesz a humuszvécé is

Festés, házépítés egyenes vonalak nélkül. Ez Friedensreich Hundertwasser védjegye. A XX. század legbohémabb és legmegosztóbb művészének munkáiból csütörtökön nyílik kiállítás Budapesten. A környezetvédelem egyik első harcosának humuszvécéjét bárki megnézh
2007. október 9. kedd 07:37 - Hírextra
Az egyik kiállított képet a művész egy reménytelen szerelem idején festette. Márpedig ilyen ritkán fordult elő Friedensreich Hundertwasserral.

"Nagyon szerette az életet élni. Nagyon szerette a nőket. De emellett nagyon puritán életet élt. Tehát a pénzét a művészetére költötte, nem luxusra" - mondta a művészről Bodor Kata kurátor.

Ehhez képest a XX. század legbohémabb művésze egy luxus óceánjáró első osztályú kabinjában halt meg 2000-ben. Magyarországon a legtöbben építészként ismerik. Fő művei a darmstadti Kanyargós ház, a bécsi Hundertwasser Múzeum és a magdeburgi Zöld Citadella. Ő maga viszont festőnek vallotta magát.

"Akik szeretik Hundertwasser épületeit, azok tökéletesen fel fogják őt ismerni a festményeken és rajzokon is" - mondta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A művész igazi védjegye, hogy soha nem használt egyenes vonalakat. De másban is újító volt. Ilyen újítása volt például a humusz WC. Az ember ráült, elvégezte a dolgát, aztán a kis lapát segítségével humuszt dobott rá, és nemsokára kész is volt a trágya a növényekre.

A különleges kiállítást csütörtöktől láthatják az érdeklődők a Szépművészeti Múzeumban.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását