2024. április 20. - Tivadar

Szekeres: Koszovó esetében kerülni kell az egyoldalú lépéseket

Hivatalos olaszországi látogatásának második napján Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere Arturo Parisivel, Olaszország honvédelmi miniszterével folytatott megbeszéléseket. A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy Koszovóban csak az ho
2007. október 5. péntek 08:06 - Hírextra
Szekeres Imre honvédelmi miniszter a római NATO Védelmi Akadémián kezdte meg hivatalos olaszországi látogatásának második napját, ahol az intézet parancsnokával, Marc Vankiersbilck tábornokkal folytatott munkareggelit követően előadást tartott az Akadémia szenior kurzusán részt vevő magasrangú katonatiszteknek és biztonságpolitikai szakértőknek. Előadásában a miniszter részletesen ismertette a magyarországi haderőreform eddigi menetét, beleértve ebbe az utóbbi egy évben végrehajtott racionalizálási intézkedéseket is. Az előadás után, a jelenlévőkkel folytatott kötetlen beszélgetés során emellett szó esett olyan aktuális biztonságpolitikai kérdésekről és kihivásokról is, mint az iráni atomprogram vagy az Oroszország és a NATO tagállamai között fennállò nézetkülönbségek. "Oroszország és a NATO stratégiai célkitűzései alapvetően közösek, a finom részleteket kell összehangolni", mutatott rà Szekeres Imre.

A honvédelmi minisztert ezt követően a Felsőfokú Védelmi Tanulmányok Központjában ünnepélyes keretek között fogadta olasz kollégája, Arturo Parisi. Szekeres Imre először négyszemközt folytatott eszmecserét Olaszország védelmi miniszterével, majd a tárgyalások plenáris formában folytatódtak. A megbeszélés legfőbb témája a két ország honvédelmi és biztonságpolitikai együttműködése, illetve a nemzetközi válságkezelő műveletekben való szerepvállalás volt. Szekeres Imre és Arturo Parisi egyetértettek abban, hogy mindenképpen szükséges felkészülni arra az esetlegesen előálló helyzetre, ha a Koszovó státuszáról folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre december 10-ig, az erre kitűzött határidőig. "Az egyoldalú lépéseket el kell kerülni", fogalmazott Szekeres Imre, aki kifejtette: Szerbiával mindenképpen éreztetni kell, hogy számára is adott az euroatlanti integráció lehetősége, mivel csak ez vezethet hosszútávú és stabil megoldáshoz a térség problémáit illetően. Szekeres Imre emellett szólt hazánk azon felajánlásáról is, melynek keretében Magyarország 2008-ban a KFOR erőin belül önálló zászlóaljat alakitana ki, melynek egyben vezetését is ellátná. Jelenleg egy századnyi katonával járulunk hozzá a NATO koszovói békefenntartó műveleteihez.

A miniszter részvétét fejezte ki olasz kollégájának az Afganisztánban csütörtökön reggel elhunyt olasz katona halála miatt, és szorgalmazta, hogy közösen lépjenek fel a szövetségesek afganisztáni jelenlétének hatékonyabbá tételéért a NATO október végén esedékes védelmi miniszteri találkozóján.

Arturo Parisi érdeklődésére a miniszter beszámolt a hazai haderőreform aktuális fejleményeiről is, és a Magyar Honvédség műveleteinek magas társadalmi támogatottságáról is beszélt. Szekeres Imre ismertette azon friss minisztériumi felmérés eredményét, mely szerint a magyar lakossàg 68 százaléka támogatja hazánk részvételét az afganisztáni békefenntartó műveletekben. A honvédelmi miniszter az Arturo Parisivel közös diszebédet követően a római Összhaderőnemi Műveleti Parancsnoksàgon (COI) tett látogatást, ahol az Operativ Irányitó Központ működésével ismerkedett meg.

Szekeres Imre vizitjének utolsó, pénteki napján a NATO nápolyi Összhaderőnemi Parancsnokságán tesz látogatást.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását