2024. március 29. - Auguszta

Bűncselekmény a minisztériumi telefonok lehallgatása?

Ha hitelt lehet adni Pokorni Zoltán szavainak, akkor az Orbán-kormány bűncselekményt követett el a minisztériumi telefonbeszélgetések rögzítésével - nyilatkozta az MSZP szóvivője csütörtökön az MTI-nek.
2007. október 5. péntek 07:09 - Hírextra

Nyakó István annak kapcsán mondta mindezt, hogy szerdán Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta, idestova tíz éve minden minisztériumból kimenő és bejövő telefonbeszélgetést rögzítenek, és amikor ő maga oktatási miniszter volt, emlékezete szerint 48 óráig tárolták a számítógépek a telefonbeszélgetéseket.

Az ellenzéki párt másik alelnöke, Varga Mihály a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján erre úgy reagált: Pokorni Zoltán a beszélgetés tényének, és nem tartalmának rögzítésére gondolt, eltérően a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatoktól, ahol a magát a beszélgetést is rögzítik. Ezt bizonyítandó a fideszes politikus bejátszott egy felvételt, amelyen az hallható, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok a hozzá telefonálókat arról tájékoztatják: a beszélgetést rögzítik.

"A Nemzetbiztonsági Szakszolgálatok telefonját lehallgató és nyilvánossá tevő sajtótájékoztatón kiderült: a szakszolgálatok törvényben előírt kötelezettségüknek eleget téve tájékoztatják a telefonálót, hogy a beszélgetést rögzítik" - mondta Nyakó István.

Mint hozzátette, a szakszolgálatok törvényesen jártak el, a Fidesz-kormány időszakában viszont ilyen figyelmeztetés nem hangzott el, így - ha hitelt lehet adni Pokorni Zoltán szavainak - az Orbán-kormány bűncselekményt követett el a minisztériumi telefonbeszélgetések rögzítésével.

A szocialisták szóvivője megjegyezte: ha Varga Mihály a bejátszással arra kívánt célozni, hogy Szilvásy György, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter rögzítette Topolánszky Ákossal, a sportminisztérium korábbi helyettes államtitkárával folytatott beszélgetését, "akkor a szó szoros értelmében eltévesztette a házszámot", mivel Szilvásy György hivatala a Miniszterelnöki Hivatal épületében található.

"Nyugodtan felhívhatja őket a Fidesz következő alelnöke, de sajtótájékoztatóra ne álljon ki, mert bohócot csinál magából" - fogalmazott Nyakó István.

A politikus kitért arra is, hogy Topolánszky Ákos két sajtóorgánumnak is azt nyilatkozta: nem állította azt, hogy Szilvásy György megfenyegette. Ez egybecseng a miniszter közlésével is - tette hozzá az MSZP szóvivője. Szerinte a Fidesz két alelnöke egyedül maradt hazugságával.

Ezzel kapcsolatosan Nyakó István azt a kérdést címezte Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez: hány fideszes alelnöknek kell még bohócot csinálni magából, hogy belássák: hazudtak?
Topolánszky Ákos egy rádiós és egy televíziós műsorban egyaránt azt állította: nem mondta, hogy Szilvásy György titokminiszter megfenyegette volna.

Az ügy előzménye, hogy a Gyermek-, Ifjúsági és Sport Minisztérium (GYISM) volt kábítószerügyi helyettes államtitkára a hvg.hu-nak múlt csütörtökön a Zuschlag-ügy kapcsán azt nyilatkozta, ő is találkozott nehezen megtagadható kérésekkel, amikor támogatások odaítéléséről kellett dönteni a Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök vezette egykori minisztériumban.

A volt helyettes-államtitkár a Magyar Nemzet keddi számában pedig azt mondta: Szilvásy György, aki korábban a GYISM államtitkáraként munkatársa volt, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterként "a hivatalos számáról, hivatalos minőségében" hívta fel, hogy felszólítsa: vonja vissza a hvg.hu-nak adott nyilatkozatát, és azt is kilátásba helyezte, hogy ha ez nem történik meg, megjelentet egy közleményt, amely arról szól majd, hogy Topolánszky Ákos egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni jelentős közpénzekre.

Topolánszky Ákos fenyegetésként értékelte Szilvásy György telefonhívását, míg a miniszter az MTI-nek cáfolta, hogy megfenyegette volna volt munkatársát, illetve, hogy közlemény megjelentetését helyezte kilátásba, ha nem vonja vissza állításait.

A volt helyettes államtitkár a Kossuth rádióban szerdán reggel azt közölte: ha az NBH-nál "valamilyen oknál fogva" megvan a beszélgetés, felhatalmazza a hivatalt annak nyilvánosságra hozatalára, hogy az ellentmondásos visszaemlékezéseket tisztázni lehessen. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egy neve elhallgatását kérő illetékese ugyanakkor az MTI-nek azt mondta: sem okuk, sem törvényes lehetőségük nem volt a telefonbeszélgetés rögzítetésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását