2024. május 3. - Tímea, Irma

Csak a Fidesz támogatottsága nem csökkent

A Fidesz kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben - olvasható a Tárki felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
2007. október 3. szerda 15:35 - Hírextra

A pártválasztók körében a Fidesz 31 százalékkal (júniusban 28, júliusban 19 százalék), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 39 százalékkal vezet az MSZP előtt (júniusban 37, júliusban 25 százalék)- tartalmazza az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás.

A júliusi 21 százalékhoz képest az MSZP-re szeptemberben az összes választó 16 százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban 34 százalékuk voksolna (júniusban 34 százalék, júliusban 35 százalék).

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a júliusi 56 százalék után szeptemberben 64 százalékon állt, míg a szocialista párté ebben a hónapban 25 százalék(júniusban 25 százalék, júliusban 31 százalék volt).

Felmérésük szerint a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások.

A nagyobbik kormánypárt támogatottsága jelenleg a tavasszal mért eredményeket tükrözi, míg az SZDSZ-é soha nem volt még ennyire alacsony. Az MDF hosszú idő óta először került a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos "küszöb" alá.

Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében 2 százalék, míg a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, míg a pártválasztók körében 4 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2 százalékos (júniusban és júliusban 2-2 százalékos volt ez az arány), míg az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérésünk szerint (júniusban 6 százalékot, míg júliusban 7 százalékot mértek).

Mivel augusztusban a Tárki nem végzett kutatást, így a szeptemberi pártpreferencia eredményeket a júliusi és az azt megelőző hónapok eredményeivel hasonlította össze.

Szeptemberi mérésük szerint a választók elbizonytalanodtak, csökkent a valamely pártot választók aránya, míg megnőtt azoké, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani a pártpreferenciájukat.
A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 50 százaléka venne részt biztosan (júniusban és júliusban 53-53 százalék).

A Magyar Gallup Intézet szeptemberben azt közölte: a nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz támogatói változatlanul kétszer annyian vannak, mint a szocialisták, szeptember elején a
teljes népesség egyharmadát tették ki a Gallup felmérése szerint. A biztos pártválasztóknál ez a különbség ennél is nagyobb, az MSZP 27 százalékával szemben a Fidesz 60 százalékkal rendelkezik.
A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 59,6, míg az MSZP 26,6 százalékkal rendelkezik. A két kisebbik párt közül az MDF 4,7, az SZDSZ pedig 3 százalékos támogatottsággal bír a Gallup szerint.
A Medián szeptember közepi kimutatása szerint a választani tudó szavazók között a Fidesz vezet 53 százalékkal, az MSZP 34, az MDF 5, az SZDSZ 4 százalékot tudhat magáénak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását